Шофиране при лошо време

43
каране при лоши условия

Справяне с околната среда

Терминът „приятно каране“ не се прилага, когато вали и вятърът е поривист. Най-добрата стратегия за шофиране при лошо време е да го избягвате. Но ако излизането е необходимо или попаднете в лоши условия, след като вече сте на път, следвайте тези съвети за безопасно шофиране:

 • Уверете се, че фаровете ви са включени. По принцип дневните светлини са задължителни в България, но лошото време често изисква да се включат фарове – най-малкото, защото трябва да ви виждат и отзад.
 • Увеличете дистанцията за следване — ако се движите бавно поради лошо време, наистина ли има смисъл да сте само на няколко метра зад колата пред вас?
 • Забавете. Спирането отнема повече време на хлъзгави пътища — колкото по-бавно се движите, толкова по-лесно ще ви бъде да разпознаете потенциалните опасности и да контролирате, забавяте и спирате автомобила си.
 • Уверете се, че колата ви е подготвена за условията (проверете акумулатора, чистачките и течността за измиване на предното стъкло, гумите, антифриза и фаровете).
 • Бъдете внимателни в близост до кръстовища. Никога не приемайте, че тъй като имате зелен светофар или предимство, кръстовището ще бъде свободно – дръжте главата и очите си в движение в търсене на потенциални опасности.
 • Стойте в едната лента колкото е възможно повече — избягвайте ненужни промени в лентата (не влизайте и излизайте от трафика, не пропускайте хора и т.н.).
 • Дръжте две ръце на волана, две очи на пътя и умът ви винаги е фокусиран върху шофирането.

Шофиране в сняг и лед

Шофирането на кола никога не е „лесно“, но това е особено вярно в зимно време. За да усъвършенствате уменията си, помолете някой с опит в шофирането през зимата да ви заведе до свободен паркинг, където можете да практикувате шофиране, завиване и спиране в снега.

Ако трябва да пътувате, дръжте колата си заредена с качествено гориво (зимни добавки), за да не замръзнат горивопроводитем както и обута с качествени зимни гуми. Убедете се, че в двигателя е налят правилния антифриз и имате достатъчно течност за чистачки. Почистете изцяло снега от цялата кола (включително покрива), като не забравяте да почистите задните светлини и фаровете. Внимавайте за бавно движещи се превозни средства, като снегорини и камиони с пясък, и се опитайте да не се приближавате твърде много – последното нещо, от което се нуждаете в снежна буря, е предно стъкло, пълно с киша. Също така се опитайте да избегнете преминаването на тези превозни средства.

Съберете авариен комплект за кола, който съдържа:

 • стъргалка за лед и четка за сняг
 • торба с пясък, сол или котешка тоалетна (за сцепление, ако заседнете в сняг)
 • аварийни предупредителни ракети или триъгълници
 • одеяла
 • ръкавици и жилетки
 • фенерче и батерии
 • комплект за първа помощ
 • кабели за даване на ток (още по-добре – джъмп стартер)
 • трайни закуски
 • свещ и кибрит
 • вериги за сняг
 • чаша в случай, че трябва да разтопите сняг за вода.

Ако закъсате, останете с автомобила си и се обадете за помощ. Пускайте нагревателя от време на време, за да се стоплите, но избягвайте отравяне с въглероден окис, като се уверите, че ауспухът ви не е натъпкан или блокиран със сняг или други отпадъци.

Шофиране при дъжд (мокри пътища)

Пътищата са мръсни места. Между гумите, които размесват чакъл и прах, и двигателите, от които капе масло и други течности, по пътищата се натрупват много мазни и хлъзгави вещества. Ето защо пътищата са най-хлъзгави почти веднага след като започне да вали. Водата извежда тези масла на повърхността, което я прави подъл-хлъзгав.

Ако попаднете в хлъзгава ситуация и колата ви започне да се плъзга или усетите аквапланинг, не се паникьосвайте и не натискайте рязко спирачките. Дръжте здраво волана, вдигнете крака си от педала на газта и оставете автомобила да се движи по инерция (като се уверите, че не завъртате волана), докато почувствате, че автомобилът ви отново получава сцепление.

За да предотвратите аквапланинг:

 • уверете се, че гумите ви са правилно напомпани и имат значителен протектор
 • потърсете стояща или течаща вода и я избягвайте (ако можете)
 • внимавайте на завоите
 • поддържайте ниска скорост —  скоростта трябва да отговаря на условията.

Бъдете наясно с предупрежденията за гръмотевични бури. Ако започне гръмотевична буря, докато шофирате и видимостта е лоша, отбийте и я изчакайте. Не рискувайте да бъдете ударени от мълния — останете в колата си и отбийте от пътното платно на паркинг, ако е възможно.

Силно слънце и мараня/мъгла

Една от най-важните части на шофирането е видимостта. Както яркото слънце, така и гъстата мъгла могат да причинят ограничена видимост. За да се преборите с досадното огнено кълбо в небето, винаги носете UV слънчеви очила някъде в колата. Помислете за закупуване на поляризирани слънчеви очила, тъй като те помагат за намаляване на отблясъците и подобряват видимостта. Сенникът на вашия автомобил също може да помогне за намаляване на отблясъците.

Няколко чести летни повреди на автомобила ви и как да ги преодолеете?

Мъглата може да бъде малко по-трудна за справяне от ярката слънчева светлина. Мъглата може да намали видимостта до по-малко от 20-30 метра. Мъглата също може да ви подведе да мислите, че се движите по-бавно, отколкото сте в действителност, така че спазвайте ниска скорост. Когато не можете да видите далече напред, е трудно да видите стоп светлините или пътните знаци, докато не стигнете почти до тях. И това, че не виждате, не означава, че вашите дълги светлини ще подобрят видимостта. Всъщност дългите светлини намаляват видимостта при мъгла. Ако колата ви има фарове за мъгла, използвайте ги. Те ще ви помогнат да видите ръбовете на пътя близо до колата.

Без значение какво причинява лошите условия на шофиране, просто помнете: Не излизайте в лошо време, ако не се налага.