Home Автоаксесоари Качествен Jump starter (преносима батерия)

Качествен Jump starter (преносима батерия)

Вършат ли работа Jump starter-ите?

9896
евтин jump стартер под 100лв качествен

През последните няколко години на пазара излязоха сравнително голям брой потребителски устройства, които пазарът основно познаваше като запазена марка за специализираните сервизи и автокъщите – т.нар. jump starter, или устройство за стартиране на автомобил.


Накратко – ТОЗИ jump starter запали 3-литров 6-цилиндров двигател без акумулатор без никакъв проблем.

Така че – ДА, евтините преносими батерии за кола работят!


За тези, които не знаят, jump starter-ът представлява уред с вградена батерия, който може да се използва за принудително подаване на ток за стартиране на автомобил, чийто акумулатор е изтощен и/или няма достатъчно ток да завърти мотора на колата.

Вижте и този модел, който се намира в БГ магазин.

Повечето хора са с впечатление, че jump starter-ите са обемисти, тежки и най-вече скъпи. Развитието на технологиите, и най-вече появата на нови, усъвършенствани видове батерии и поевтинялото им производство позволи устройствата за стартиране на автомобил да бъдат вместени в изключително компактни размери, с цена около и дори под 100лв.

Точно така, може да си купите домашен jump starter за цена под 100лв. И това, ако не е евтино?!?

Естествено обаче възниква въпросът – дали толкова евтин джъмпстартер ще върши работа?

Какво представлява съвременния jump starter?

Автономното стартово устройство (наричан още батерия за стартиране на кола, външна батерия за автомобил, преносима батерия за кола, и най-масовото jump starter) представлява най-често LiIon батерия с капацитет от 10000 до 30000+ mAh, вградена в удобен за пренасяне пластмасов корпус, най-често комбинирано с възможност за зареждане на мобилен телефон през usb порт и LED фенер. По-скъпите устройства добавят и екстри като компресор за помпене на гуми и инвертор за 220V, но естествено при тях цената отива в друго измерение. Най-скъпите преносими стартери са предназначени за индустриална употреба – сервизи, автокъщи, фирми с големи автопаркове и др.

В този материал ще се занимаем обаче с домашните jump starter-и – тези, които шофьорите могат да си позволят за домашно ползване.

И така

Струва ли си да си купя външна батерия за колата?

Гледайки характеристиките на хартия, и имайки положителния опит с външните батерии за телефони, покупката на преносим jump starter изглежда като абсолютно логична, а дори и задължителна за всеки шофьор.

Особено с идването на зимния сезон проблемите с акумулатора зачестяват, а какво по-ценно от това да имаме гаранция за стартиране на автомобила, тогава, когато ни е най-необходимо?

Българинът по принцип е скептично настроен и не са малко хората, които смятат че jump starter-ите под 100лв са „китайски боклук“, с който освен да се зареди  1-2 пъти телефона, друго не може да се направи. По форумите често се чува „Как тая въшка ще ми завърти мотора на колата, дето 15 килограмовия акумулатор не завърта?“ и подобни изказвания.

За да се уверим в полезността (или обратно), специално за читателите на Promobile.bg направихме тест, купувайки един от най-евтините преносими jump стартери от китайския магазин Алиекспрес – iMars 1000A, за скромната цена от близо 70лв.

Честно казано, екипът ни беше доста скептично настроен след като получихме кутията, която на око беше по-лека от преносима батерия 20000mAh на Xiaomi (което може би е логично, все пак iMars-а се води „скромните“ 13800mAh). По спецификация от брошурата този jump стартер би трябвало да може да стартира бензинови двигатели до 4L и дизелови до 2L.

Характеристики на iMars 1000A

Portable Car Jump Starter Emergency Charger Battery Power Bank LED Flashlight Car Booster Starting Device Waterproof

Модел: iMars-J01
Капацитет: 13800mAh/51.05Wh
Start Current: 500A
Pe.ak Current: 1000A
Micro Input: 5V/1.6A
USB Output: 5V/2.1A
Overload Protection: ≦ 13V± 0.3V
Rear Load Protection: ≧ 12.6V ± 0.3V
LED Light: Included(flashlight, SOS light, str.obe light)
Battery Indicator Light: Included
Size: 155*88*34mm
Weight: 350g
Working Temperature: -20℃~+70℃
Waterproof Rate: IP66
Safety Protection: 8 Protections(smart clamp type)
Certified: CE / FCC / RoHs/ UL Certified / UN38.3

За целите на теста, изцяло изключихме акумулатора на бензинов 3-литров, 6-цилиндров, V-образен двигател на Lexus RX300, при външна температура 3 градуса и студен мотор (пален за последно преди повече от 24 часа). Стартирането трябваше да се осъществи при свързан само jump starter-a.

Колкото и невероятно да звучи, малката батерия на iMas-a завъртя 3-литровия двигател като детска играчка и колата запали без никакъв проблем.

Естествено, автомобилът не трябва да има проблем със запалването по принцип – тези бустери помагат само при паднал (изтощен) акумулатор, а не при проблеми в запалителната система на колата.

И така, преносимите батерии за автомобили (jump starter-и) работят. Дори и тези с цена под 100лв вършат идеална работа за основното си предназначение, а именно – да стартират автомобила, когато акумулаторът ни е останал без заряд.