Мини компресор за гуми – глезотия или необходимост

640
компресор за запалката на колата

На всеки се е случвало тръгвайки за работа, преди качването в автомобила, да види спаднала гума. Причините за подобни ситуации могат да бъдат много – от прекалено много използване, до неизползване, изпускащ вентил и други. Все пак, точно гумите понасят голяма част от теглото на автомобила, товара и пътниците.

Карането с една, две или повече спаднали гуми се отразява лошо както на гумата (гумите), така и на разхода на гориво и управлението.

Евтин качествен компресор за кола

Едно често срещано решение на този проблем са преносимите компресори за въздух, ,,пътуващи” в багажника на почти всеки автомобил. Макар и да се налага да се използват рядко, спешността на случаите оправдава времето, в което не се използват.

Защо е нужен мини компресор?

Този инструмент е неизменен спътник на всеки водач, наред с аптечката, жилетката, кабелите за ток, както и в някои случаи отвертка, шестограм или гаечен ключ. Тук има изключения, като например съвременните автомобили, които в много редки случаи могат да бъдат поправени на ,,пътя”, но пък същите дори излизат от завода с включена екстра ,,Мини компресор за гуми” на съответната марка.

Въпреки всички електронни системи и агрегати на последните модели автомобили, чиито проблеми не могат да бъдат отстранени с подръчни инструменти, всяка гума може да бъде бързо върната в играта, само чрез един инструмент, чакащ в багажника.

Повечето модели преносими компресори имат вграден малък уред, който показва точно налягането на автомобилната гума – показател, който не е за подценяване. Всяка гума си има оптимално налягане (между 1.8 и 3 бара), което зависи от размера, модела и видът на гумата. Карането с меки гуми е вредно, заради по-голямото триене и по-бързото износване, а прекалено голямото налягане в гумата може да доведе до пръсване. Неща, които трябва да се държат под око, защото касаят човешки животи и крият опасности.

Как се използва мини компресорът?

Популярният инструмент има няколко вариации, и по-малки, и по-големи, а от вас зависи кой от тях ще изберете. Най-предпочитаният вариант е най-малкият – за функционирането му е нужен 12V  източник, запалката в автомобила, например. Включва се лесно, има малък обем, достъпна цена и може да бъде използван от всеки.

Разбира се поради малкия обем и ниската консумация на ток, времетраенето на процеса отнема повече (около 3 минути), но да не забравяме, че не е компресор като в гумаджийниците и бензиностанциите.

Следващият, по-голям вариант използва 24V източник, който също има в повечето модели автомобили. Неговите предимства са показването на налягането в гумата в реално време и по-малкото времетраене на процеса.

Цената на подобен уред е малко по-висока, заема повече място, което може да го направи неудобен за по-малките автомобили, но върши перфектна работа, когато се налага.

Познати са и други варианти, но за тях е нужен 220V източник на ток, което ги прави непотребни ,,на пътя”, както и факта, че им е нужно техническо време преди да са готови за употреба.

Мини компресорите могат да бъдат закупени на много места – дори онлайн. Продават се в по-големи вериги магазини за техника, в сервизи и други специализирани магазини. Лесното намиране на продукта го прави по-потребен и желан от клиентите.

Освен за повишаване на налягането в автомобилни гуми, компресорите имат десетки други приложения, като надуване на топки, велосипедни гуми, дюшеци или дори лодки за деца. Но не това прави компресорът неизменна част от багажника на повечето автомобили.

Важно е да се следи налягането на автомобилните гуми, защото касае безопасността на деца и възрастни, както и подобрява качеството на живот на грайфера чрез подходящо налягане.

Ако все още нямате преносим компресор в багажника на автомобила, набавете си възможно най-скоро, за да имате ,,приятел” в нужда.

Най-добрите компресори за кола

Авто компресор MICHELIN, 12V

качествен евтин Авто компресор Микро компресорът на Michelin работи на 12V и е подходящ за употреба до 2.75BAR/ 275.8 kPa/ 40PSI.
Компресорът е снабден с дигитален манометър за прецизно измерване на налягането ±0,07 – 3,45 бара в PSI, BAR и kPa; USB порт за захранване на мобилни устройства с DPS технология и е удобен за съхранение в жабката на колата.

Данните са лесно четими на белия цифров LCD екран, а кабелът се прибира удобно в специално създаденото отделение.

Компресор за автомобил Xiaomi Mi Portable Electric , 2000 mAh, microUSB

качествен евтин Компресор за автомобил Xiaomi Mi Portable Electric , 2000 mAh, microUSBЕлектрическата помпа на Xiaomi, модел Mi Portable Electric Air Compressor е компактна и същевременно мощна. Освен за помпене на автомобилни гуми, компресорът може да се използва за надуване на топки и гуми на велосипед.

Също така компресорът се използва и за измерване на налягането в гумите чрез  малъкия и яръкLED дисплей с подсветка. Не е необходим външен ток за работа на компресора, тъй като той разполага с вградена батерия 2000mAh

Порт за зареждане: Micro-USB
Диапазон на въздушното налягане: 0,2-10,3 бара / 3-150 PSI
Зареждане: 5 V = 2 A
Капацитет на батерията: 2000 mAh (14,8 Wh)
Точност на сензора: 2 PSI
Работен шум: <80 dB на разстояние един метър
Работна температура: зареждане между 0 и 45 ° C, зареждане между -10 и 45 ° C
Размери на въздушния маркуч: напълно разширена 180 мм, със сваляща се глава на клапана (без винт)
Време за зареждане: <3 часа