Слаб акумулатор – симптоми

1773
Симптоми на слаб акумулатор

За да стартирате двигателя и да си свършите работа с колата, първо трябва да осигурите развъртането на мотора. А за целта трябва да имате изправен стартер и зареден акумулатор.

Целта на акумулатора, освен да захрани стартера, е да подаде ток на всички системи, които поддържат работата на двигателя – горивна помпа, дюзи, компютър и т.н.

В редки случаи акумулаторът може да служи като резервен източник на захранване, ако алтернаторът дефектира по време на път. Но да се разчита акумулаторът да поддържа дълго време необходимото количество енергия, не е добра идея.

5 симптома на слаб акумулатор

Повечето автомобилни батерии издържат между 2 и 5 години, в зависимост от това колко често шофирате. Ако използвате много допълнителни електрически екстри, като радио, климатик, електрически стъкла, подгряване на седалки и волан, животът на батерията ще бъде съкратен. Независимо дали карате бензин или дизел, проблемите с акумулатора рано или късно ще се появят и при вас, затова е важно да сте подготвени предварително какво може да очаквате.

Най-добре би било да смените акумулатора, преди той да умре, така че избягвайте да шофирате по пътя, ако имате очаквания за проблеми с батерията. Ето 5-те най-важни симптома на слаб акумулатор. Тези симптоми биха били първите признаци за подмяна на автомобилната батерия.

Липса на светлини

Акумулаторът захранва всички светлини на таблото и аксесоарите на автомобила. Дори фаровете на автомобила ще изискват електричество от акумулатора, ако двигателят не е запален.

Ако някоя от тези лампи започне да мига, затъмнява или да се изключи напълно, това е предупредителен знак, че батерията започва да се изтощава. Сменете акумулатора, преди всички светлини да изгаснат постоянно.

Не пропускайте: Качествена преносима батерия за автомобил

Колата не пали

Опитвате да стартирате колата, двигателят завърта леко, но не стартира. Ако имате слаб акумулатор, колата може да не запали, дори и при изправна горивна система и двигател.

Корозия по клемите на акумулатора

Колко често проверявате клемите на акумулатора?

Ясен признак за предстоящи проблеми с акумулатора е, когато клемите му са корозирали. Когато автомобилната батерия се използва дълго време, киселините на акумулатора отделят водородния газ, който влиза в клемите и причинява тази корозия.

Някои експерти казват, че просто трябва да почистите клемите на батерията и проблемът е решен, но те не ви казват, че проблемът с корозията ще се върне, ако използвате същия акумулатор. Сменете акумулатора!

Предупредителна лампа

Повечето автомобили имат вградена предупредителна лампа за акумулатора. Ако индикаторът на батерията свети, тогава очевидно трябва да проучите ситуацията, като използвате тестер за акумулатор, за да видите колко енергия е останала в него. Ако не можете да се справите сам, посетете специализиран сервиз за акумулатори.

Двигателят пали и гасне веднага

Акумулаторът може да има достатъчно мощност за стартиране на двигателя, но двигателят спира малко след стартиране. Ако това се случи с вас, трябва да помислите за подмяна на батерията. Това също може да бъде симптом на слаб акумулатор.

Би било добре да проучите обстойно автомобила си, за да проверите дали даден компонент не претоварва акумулатора.

Разходи за подмяна на акумулатор

Средната цена на автомобилната батерия обикновено е между 90 и 500 лева, в зависимост от производителя, гаранционния срой и типа акумулатор. Не е задължително обаче скъпите акумулатори да са качествени, както и обратното – евтиният акумулатор да е лош.

Важно! Не забравяйте, че ако имате дефектен алтернатор, акумулаторът скоро ще се повреди поради претоварване.