Какъв антифриз купувате за колата си и каква е разликата между цветовете на антифриза?

2088
Червен или син антифриз за колата

Автомобилният антифриз е вещество, което има ролята на охлаждане на двигателя, в комбинация с дестилирана вода. Въпреки че има двигатели, които използват въздух за охлаждане на двигателя (най-често на мотоциклети), автомобилите се нуждаят от антифриз за безпроблемна работа на мотора.

По време на работа на двигателя антифризът прави затворен кръг през двигателя, откъдето поема част от топлината и през радиатора, където отдава топлина на околната среда.

Какво може да се случи с двигател без антифриз?

Ако няма охлаждаща течност, двигателят може да бъде почти напълно унищожен от прегряване и деформация на бутала, сегменти и всички метални части. През лятото охлаждането може да стане и с вода, но през зимата водата се превръща в лед и увеличава обема си, което води до пукане на блока на двигателя. Ето защо водата се комбинира с антифриз, защото антифризът е направен така, че да понижи точката на замръзване на охлаждащата смес.

Препоръчително е да не използвате какъвто и да е вид антифриз за двигателя на автомобила, а да вземете предвид спецификациите в техническата документация на автомобила. При избора на антифриз трябва да се вземат предвид материалите, от които е изграден двигателят. Техническата документация ще даде много информация за характеристиките, които антифризът трябва да притежава, поради което трябва да бъде проучен много добре.

При неадекватни охлаждащи течности моноблоковете на двигателя, изработени от лека сплав, могат да бъдат непоправимо разрушени поради корозия.

Какви са ползите от използването на антифриз спрямо обикновена вода в двигателя?

Антифризът не само има ролята да охлажда и предотвратява замръзването на течността, циркулираща през двигателя. Напоследък се правят различни антифризи със специални свойства, които много помагат на двигателя. Съответно антифризът може да притежава следните свойства:

антикорозионни. Течността няма да атакува метала, с който влиза в контакт и няма да го унищожи с течение на времето;

антинатрупващо. Благодарение на свойствата си против отлагане, качественият антифриз предотвратява образуването на отлагания, което може да намали топлообмена. Ако има отлагания на варовик и други вещества, работата и ефективността на системата може да пострада;

антипенливост. Ефективността на системата може също да бъде намалена, ако се образува пяна поради циркулацията на течността. Ето защо антифризът е оборудван със специални добавки, които елиминират възможността за образуване на пяна.

Използването на автомобилен антифриз предлага предимства както през лятото, така и през зимата. Освен че премахва корозията и отлаганията, той предпазва от ръжда и повишава температурата, при която охлаждащата течност кипи. По този начин може да се защити уплътнението на главата на цилиндъра, което изгаря, ако температурата на двигателя се повиши много бързо.

На колко време трябва да се сменя антифриза на колата?

Теоретично антифризът трябва да издържи неограничено време. Това е само теоретично, защото на практика антифризът за кола, независимо от качеството му, губи свойствата си за 2-3 години. Добавките срещу замръзване вече не предлагат същите предимства с течение на времето, което води до необходимост от смяна на антифриза, особено тъй като времето може да повлияе и на точката на замръзване на охлаждащата течност, което води до големи повреди на двигателя.

Антифризът може да се провери, за да се разкрие точката на замръзване. Проверете със специален денсиметър, като се има предвид, че точката на замръзване се различава в зависимост от плътността на течността и нейната концентрация. Например за точка на замръзване при -12 градуса по Целзий антифризът съдържа 25% етил гликол и останалата вода, докато за точка на замръзване при -65 градуса по Целзий антифризът съдържа 70% етил гликол и останалата вода.

Освен гликол и вода, автомобилният антифриз използва и редица добавки, които значително подобряват свойствата му.

В България антифризът трябва да има точка на замръзване от -25 или -30 градуса по Целзий, защото винаги има шансове да срещнете изключително ниски температури.

Ако антифризът трябва само да се допълни, не трябва да смесвате два вида антифриз, тъй като сместа може да доведе до други проблеми. Също така се препоръчва да не се използва чешмяна вода за смесване на антифриз, а дестилирана вода.

Какви са рисковете от използването на чешмяна вода като допълнение към разтвора за антифриз за кола?

  • Могат да възникнат течове по уплътнителната система на помпата;
  • Охлаждането на двигателя става по-трудно поради отлагането на водни соли в клетките на радиатора;

Други течове могат да бъдат открити в различни метални елементи, които имат много тънки стени. Те могат да се счупят поради корозия, причинена от използване на вода за охлаждане на двигателя.

Въпреки че има много българи, които все още използват вода за охлаждане на мотора на колата и не са убедени в смисъла за ползване на антифриз в автомобила, това е погрешно и се дължи на невежеството и факта, че преди повече от 20 години антифризът липсваше на пазара.

Колко вида антифриз за автомобили има?

Въпреки че антифризът може да се намери в няколко цвята (ще намерите син антифриз, жълт антифриз, зелен антифриз или червен, розов и лилав антифриз), има два вида антифриз, които са в основата на всички цветове:

– Антифриз моноетилен гликол (син, жълт, зелен);

– Антифриз пропилен – гликол (червен, розов, лилав);

Vag Group превърна тези видове антифриз в редица правила. По този начин моноетилен-гликоловият антифриз може да се намери под стандарта G11, докато пропилен-гликоловият антифриз може да се намери под стандарта G12 или G12 +.

Кога се долива син антифриз (или зелен)Антифризът G11 е най-старият и се използва в повечето автомобили, произведени до 2000 г. По принцип е син на цвят, но може да се намери и в жълто или зелено. Но бъдете внимателни, защото има много варианти на фалшив антифриз, които не отчитат цветовете.

Антифризът G11 обикновено е по-корозивен и се изпарява много по-бързо. Въпреки това, за по-старите двигатели, свикнали с този тип антифриз, най-добре е да продължите да използвате син или G11 антифриз.

Антифриз G12 може да бъде закупен в червено или розово. Може да се намери и в лилаво, което е част от стандарта G12 + и съдържа редица добавки в допълнение към G12. Антифриз G12 не съдържа силикати и има ниско ниво на фосфати, което клони към 0. Поради тази причина се препоръчва за нови автомобили, които имат сложна система за охлаждане и климат.Червен или розов антифриз за кои двигатели

Кои са най-препоръчваните производители на антифриз?

Има доста производители на антифризи, но не всички предлагат качествен антифриз за автомобили. Като цяло можете да сте в безопасност, ако изберете оригиналния антифриз, препоръчан от производителя на автомобила, който карате, или антифриз Hepu, антифриз Caraba или антифриз Tegee. Може да пробвате и варианти на антифриз Febi, Swag или други известни производители в тази област.

Антифриз Hepu

Това е един от най-известните варианти на антифриз и може да се намери във всички варианти, както син антифриз, така и червен антифриз или цветовете, получени от тях. Hepu е компания с над 40-годишна история, която се наложи на пазара като производител на висококачествени водни помпи за автомобили. С течение на времето се развива и започва да произвежда различни течности, включително антифриз за автомобили. Може да се намери голямо разнообразие от антифриз Hepu: концентриран антифриз, антифриз G11, антифриз G12 или антифриз G12 +.

Антифриз Caramba

Caramba е друг немски производител на антифриз за автомобили, който успя да се наложи на пазара на антифриз и да предложи много качествени варианти в почти всички категории. Caramba има над 100-годишна история и предлага химически решения за много области, като автомобилостроенето, селското стопанство или различни други технически дейности.

Антифриз Tegee

Tegee също е част от групата Caramba и бързо се разшири до над 13 европейски страни, доставяйки антифриз с най-добро качество.

Очевидно има и други варианти на качествен антифриз за автомобили. Все пак е желателно да се спазват изцяло съветите на производителя на автомобила, но и други правила, свързани със смяната на антифриза и които могат да осигурят дълъг живот на всеки автомобил.

Съвети за антифриз за кола, които могат да помогнат за увеличаване на живота на двигателя на автомобила

Преди да изберете и смените антифриза на автомобила е добре да се консултирате с механик и да прочетете внимателно техническата книжка на автомобила, който управлявате. По този начин можете да направите правилния избор и да избегнете някои грешки, които често водят до разрушаване на двигателя;

Сменяйте антифриза на всеки две години. Колкото по-дълго отнема, толкова повече свойствата му намаляват и това може да доведе до много по-бързо замръзване или кипене. Висококачественият антифриз, който работи при нормални параметри, трябва бързо да затопли двигателя при шофиране през зимата и да го охлади през лятото. Ако това не се случи, може да се обмисли промяна;

Никога не комбинирайте антифриз G11 (син, зелен или жълт антифриз) с антифриз G12 или G12 + (червен, лилав и розов антифриз). Химичните процеси на тези видове антифриз са различни и органичните добавки в G12 причиняват утаяване на неорганични добавки в G11. Това води до ниска защита;

Винаги купувайте антифриз с възможно най-ниската точка на замръзване. Никога не знаеш кога ще стигнеш до Австрия или Швейцария и ще се сблъскаш с екстремни температури или кога има тежки студове дори у нас. Въпреки че това не се случва често, само едно замръзване е достатъчно, за да бъде компрометиран двигателят на автомобила;

Ходете често в сервиз, за ​​да проверявате нивото на антифриза. Това ниво трябва да бъде между минимум и максимум. Ако трябва да се допълни, трябва да се допълни с готов антифриз (концентриран антифриз + дестилирана вода);

Ако сами сменяте антифриза си, не оставяйте след себе си екологична катастрофа. Сменената течност не трябва да се изхвърля на същото място като битовите отпадъци, а трябва да се рециклира в специализиран център. В противен случай околната среда може да бъде замърсена с много опасни вещества.