Home Автоаксесоари Автомобилни вериги – как да избера вериги за сняг и как да...

Автомобилни вериги – как да избера вериги за сняг и как да ги монтирам?

Живеете ли в район и в климат, който включва заснежени пътища или планирате да пътувате през зимата, но се притеснявате за пътища, които може да са покрити с лед или сняг? Искате допълнителна безопасност при шофиране през зимата?

260
качествени вериги за сняг

Комплект от вериги за сняг и лед не трябва да липсва в списъка с аксесоари за вашия автомобил, тъй като има ситуации, в които дори и най-добрите зимни гуми не могат да се справят, а има и пътни участъци, където достъпът е забранен без вериги.

Ако искате инвестицията в комплект от вериги да бъде дълготрайна, изберете качествени вериги от известни производители, като Jope, VERIGA или AMIO, които разполагат с богата гама от вериги за леки, лекотоварни, микробуси, джипове, горска техника и др.

Какви аспекти трябва да имате предвид при избора на автомобилни вериги?

Размер на гумата

Когато избирате вериги за сняг , трябва да вземете предвид размера на гумите, тъй като например една твърде къса верига няма да е достатъчна, за да покрие цялата гума. Веригите трябва да пасват идеално на размера на гумите, в противен случай могат да повредят автомобила.

Всички детайли, от които се нуждаете, за да определите размера на гумите са: ширина, номинално съотношение (височина), диаметър на джантата, индекс на натоварване и скоростен клас, от които първите три са важни за избора на вериги.

По какъв път ще шофирате

Ако ще използвате вериги по пътища извън града, където ледът и снегът изобщо не се отстраняват, трябва да наблегнете на вериги за сняг с по-дебели връзки. Все пак е добре да се има предвид, че комплект вериги с брънки, които имат ъгли за разбиване на лед, могат да повредят асфалта, ако се използват в райони, където пътят е чист.

За заснежени пътища е достатъчен набор от вериги с нормални връзки, а ако ги използвате повече по пътищата в градски райони, вериги с по-малки връзки са идеални.

Пространството между гумата и подкалника

Трябва да разберете дали има достатъчно пространство между гумата и крилото, така че, след като са монтирани, веригите да не докосват вътрешната страна на крилото. Ето защо за автомобил с много малко свободно пространство са подходящи тънките модели, а ако пространството е по-голямо, могат да се монтират по-дебели вериги.

Материалът, от който са направени

Комплект качествени вериги могат да се използват с години, като качеството се определя и от материала, от който са изработени. Веригите за сняг, изработени от сплав на никел, манган и титан, са с по-високо качество от тези, изработени само от закалена стомана или каучук и гарантират издръжливост и по-голяма устойчивост във времето.

Индекси за скорост и тегло

Те се различават в зависимост от производителя и модела. Индексът на скоростта показва максималната скорост, с която веригите могат да се карат безопасно и без да се повредят, а индексът на теглото показва максималното натоварване, поддържано от веригите.

Последното е много важно, особено при камиони и оборудване, използвани за носене на товари.

Как да инсталирате веригите за сняг?

Колкото и важно да притежавате комплект вериги за сняг, толкова важно е да знаете как сами да ги сглобите. Ако използвате веригите често, лекотата, с която се монтират, със сигурност е основен аспект за вас.

От друга страна, ако ги използвате само от време на време или искате да ги имате в багажника си за неочаквани ситуации, вероятно не искате да инвестирате големи суми само за по-лесен монтаж. В този смисъл двата варианта са вериги с автоматично опъване или такива с ръчно опъване.

Вериги с автоматично опъване

Предимството на този тип верига е, че не отнема много време за монтиране. След като сложите гумите, според инструкциите, всичко, което трябва да направите, е да запалите колата и те ще се регулират, докато шофирате.

Препоръчително е обаче да проверите дали са правилно центрирани и затегнати върху гумата, но като цяло монтирането на такива вериги няма да изисква значителни усилия.

Вериги с ръчно опъване

Този тип верига е подходяща за случайна употреба и обикновено е най-икономичната. Тъй като веригите трябва да се монтират при лошо време, добре е да имате под ръка чифт водоустойчиви ръкавици, светлоотразителна жилетка и инструменти за почистване на снежни колела, за да улесните монтажа.

Монтирането на веригите с ръчно опъване включва следните стъпки: спрете колата на равна земя и се уверете, че около гумите няма твърде много сняг.

Разхлабете веригите, разстелете ги пред гумите и проверете дали не са усукани или заплетени, след това запалете колата и я преместете, така че колелата да достигнат до веригите. Свържете краищата на веригата и се уверете, че всички връзки са добре направени, че веригата носи гумата равномерно и че е стегната.

Карайте няколко метра и след това отново затегнете веригите, които вероятно се отпуснаха с движението на колелата. След каране на автомобила в продължение на няколко километра се препоръчва проверка на веригите, тъй като недостатъчното напрежение може да причини повреда на автомобила или да го счупи.

Разглобяването е много по-лесно – развържете веригите и ги разтегнете колкото можете по-добре и след това преместете колата, за да можете да ги вземете. Уверете се, че са възможно най-сухи и не са заплетени и след това ги съхранявайте правилно.

Как да шофирате безопасно с вериги?

Уверете се, че веригите са монтирани според инструкциите и че са стегнати.

За да се избегнат повреди и възможни опасности, скоростта, посочена в инструкциите за експлоатация, не трябва да се превишава, която обикновено е ограничена до 50 km/h.

Карайте с вериги, монтирани само на пътища, които го изискват, и след като заснеженият или заледен участък от пътя бъде превишен, те трябва да бъдат демонтирани.

Избягвайте тесни завои и всякакви внезапни маневри.

Въпреки че шофирането през зимата е предизвикателство в някои ситуации и изисква допълнително внимание, веригите против плъзгане могат да ви изведат от непредвидени ситуации и са реална помощ при шофиране по заснежени или заледени пътища.

След като сте определили кои вериги са подходящи за вашия автомобил, изберете качествен производител, от който да ги закупите, като Jope или AMIO, и ги карайте цяла зима без притеснения.