Как да шофираме през зимата

71
как да караме през зимата

Зимата наближава, а това означава, че скоро ще вали сняг. И тъй като шофирането по покрити със сняг пътища не е същото като управляването на автомобил по сух път, ние сме подготвили набор от съвети, които могат да ви помогнат, когато ви предстои пътуване по побелелите пътища на страната.

  1. Задължителни зимни гуми (или гуми с грайфер над 4мм)

Дори и да не се харесва на някои шофьори, сега законът гласи, че е задължително да се използват зимни гуми или такива с протектор от поне 4мм за периода от 15 ноември до 1 март, или когато метеорологичните условия се влошат. По-конкретно, ако вали сняг и/или пътищата са покрити със сняг, автомобилът, който управлявате, трябва да бъде оборудван със зимни гуми на всички колела, а не само на колелата, които осигуряват сцепление.

Ако не направите това, рискувате да бъдете глобени от полицията. Но рискът от получаване на глоба не се сравнява с риска от злополука.

Зимните гуми са изработени от по-мека гума от летните и предлагат по-добро сцепление, когато термометърът падне под седем градуса по Целзий и пътищата са покрити с лед или сняг. Ако все още нямате зимни гуми за колата си, можете да прегледате нашия списък с Топ 11 най-добри зимни гуми  или от списъка с осем достъпни зимни гуми.

  1. Общата проверка на колата никога не е излишна

Преди първите снежинки да се натрупат по пътищата в района, в който живеете, се препоръчва да направите обща проверка на колата си. Услугата (може да го направите и сам, ако знаете как) ще провери състоянието на системата за окачване, спирачната система, охладителната система и двигателя, след което ще ви даде списък с проблемите, които колата ви евентуално има.

През зимата е важно спирачките да работят много добре и да има подходяща течност в охладителната система за ниски температури, която да не замръзва. Разбира се, другите проблеми – които може да изглеждат незначителни – трябва да бъдат отстранени преди настъпването на студа.

С настъпването на студа се появяват и проблемите със сутрешното палене. Много често това се дължи на акумулатора, така че задължително го проверете, а добра идея би било да се снабдите и с качествен джъмп стартер (буустер) и/или зарядно за акумулатор.снежен дрифт

Разбира се, всичко струва пари, но нищо не струва повече от живота и здравето ви. Ако колата, която шофирате, има твърде много проблеми и не можете да си позволите да я поправите, по-добре изберете градския транспорт. Така е по-безопасно за всички.

  1. Проверете налягането на гумите

Много е важно гумите да бъдат напомпани до правилното налягане, независимо от сезона – това намалява риска от загуба на сцепление и разходът на гориво остава на нормални нива. Можете да направите тази проверка при всеки вулканизатор, а и на повечето бензиностанции в България.

  1. Не забравяйте чистачката, лопатата, пясъка, ръкавиците и веригите

През зимата е много добре да имате в багажника си комплект топли ръкавици, фенерче, малка лопата, торбичка с пясък и комплект вериги, в допълнение към незаменимата чистачка. Без значение колко сте подготвени, никога не знаете кога може да замръкнете на пътя поради силна виелица.дрифт по снега

Също така, ако сте свикнали да тръгвате по пътя без да заредите с гориво и пътувате много, може би е добра идея да държите малка туба, пълна с гориво, в багажника си. Ако попаднете в задръстване или снежна виелица, трябва да имате бензин или дизел в резервоара, за да можете да получите топлина от двигателя.

  1. Не тръгвайте по пътя, без да почистите изцяло колата от сняг

Колко пъти не сте виждали автомобили, движещи се през зимата със заснежени прозорци, защото водачът няма време или желание да почисти напълно колата? Твърде често, със сигурност.

Нашата препоръка: не бъдете един от тези шофьори. Излезте десет минути по-рано и напълно почистете натрупания по колата сняг, без да блокирате останалите паркирани автомобили. По този начин имате най-добра видимост и другите шофьори на пътя не трябва да се страхуват, че във всеки момент парче сняг от колата ви може да падне на предното им стъкло.

  1. Внимавайте

Когато пътищата са покрити със сняг, трябва да шофирате по-бавно, отколкото ако шофирате по сух летен път. Без значение колко добри са зимните гуми и колкото и сложни електронните асистиращи системи, ясно е, че при по-ниска скорост е по-лесно да изправите колата, ако загубите контрол над волана.

зимен заснежен път

  1. Спазвайте дистанция

Опитайте се да поддържате по-голямо разстояние от обикновено между колата си и автомобила пред вас. Тъй като спирането е по-трудно на покрити със сняг пътища, най-добре е да имате по-голяма буферна зона, отколкото при шофиране по сух път.

  1. Внимателно с ускорението и спирачката

При условия на ниско сцепление (сняг или лед) трябва да бъдете по-внимателни с педалите за газта и спирачката. Ако ускорите внезапно по снега, задвижващите колела ще загубят сцепление и може да загубите контрол. Същото важи и за спирането – ако внезапно натиснете спирачния педал, колелата могат да блокират, а това означава, че се превръщате в шейна на колела.

Разбира се, горното се отнася особено за коли, които не са оборудвани с ABS и електронни системи за контрол на сцеплението. В случай на автомобили, оборудвани с такива системи, рисковете намаляват, но и режимът на шофиране трябва да бъде леко променен.

По-конкретно, при автомобили с ABS, педалът на спирачката трябва да бъде натиснат силно и водачът не трябва да вдига крака си, когато педалът започне да вибрира.каране по сняг и лед

Също така, ако се забиете в калта, а системите за контрол на сцеплението изобщо не ви помагат, можете да ги деактивирате, за да имате пълната мощност на автомобила. След като успеете да излезете от затъването, не забравяйте да активирате отново това, което сте деактивирали. Ако не знаете как да се активирате отново, най-простото решение е да спрете и рестартирате двигателя – така колата тръгва по пътя с активирани всички системи.

  1. Използвайте двигателна спирачка

За да помогнете на автомобила да намали, трябва да използвате спирачката на двигателя. Тоест, понижавате от по-висока предавка на по-ниска. Можете да направите това с всички автомобили, оборудвани с ръчна скоростна кутия, но и с повечето автомобили с автоматични трансмисии, когато са включени в ръчен режим.

  1. Много внимавайте при завоите

В случая на автомобили с предно задвижване обикновено има това, което се нарича недозавиване. С други думи, ако влезете в завой твърде бързо, колата ще продължи напред, въпреки че сте завили. Е, през зимата това недозавиване се подчертава поради по-ниското сцепление.

Решението на този проблем е да се забави леко преди да влезете в завой и да не ускорявате внезапно по време на завои. Ако забележите, че колата все още се движи напред, вместо да следвате посоката на колелата, опитайте се да намалите ъгъла на волана – по този начин предните колела ще получат сцепление и колата ще се върне към желания маршрут.

В случай на автомобили със задно задвижване се появява факторът на презавиване. По-конкретно, ако ускорите внезапно при завъртане на предните колела, задната част на колата ще загуби сцепление и ще занесе наляво или надясно.

Отново много от електронните системи за безопасност ще ви помогнат в тези деликатни ситуации, но най-добрият подход е да шофирате предпазливо.