Тайните на безопасното шофиране

45
да се науча да шофирам безопасно

Като внимателен шофьор можете да избегнете катастрофи и да помогнете за намаляване на риска зад волана.

Ако сте пътували често по пътищата на страната, знаете, че не всеки кара добре, но повечето хора си мислят, че всъщност са добри шофьори. Някои от тези карат с прекомерна скорост. Други се лутат из лентите, защото не обръщат внимание. Тези шофьори може да ви следват твърде близо, да правят внезапни завои без да сигнализират или да се включват и излизат рязко от трафика.

Агресивните шофьори са известна опасност на пътя, причинявайки една трета от всички пътнотранспортни произшествия. Но невнимателното или разсеяно шофиране става все по-голям проблем, тъй като хората изпълняват много задачи, като говорят по телефона, изпращат съобщения или проверяват съобщения, ядат или дори гледат телевизия, докато шофират.

Не можете да контролирате действията на другите водачи. Но актуализирането на защитните ви шофьорски умения може да ви помогне да избегнете опасностите, причинени от лошото шофиране на други хора.

Умения, които ви дават контрол на пътя

Преди да седнете зад волана на тази двутонна „кутия“ от стъкло и стомана, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да запазите контрола:

Бъди съсредоточен

Шофирането е преди всичко мисловна задача и вие имате много неща, за които да мислите, когато сте зад волана: пътни условия, вашата скорост и позиция, спазване на законите за движение, знаци, сигнали, пътна маркировка, следване на указанията, осъзнаване на колите около вас, проверка на огледалата – списъкът може да продължи безкрайно. Да останеш фокусиран върху шофирането – и само върху шофирането – е от решаващо значение за безопасното шофиране.

Как да шофираме през зимата?

Разсейването, като говорене по телефона или хранене, прави водача по-малко способен да види потенциални проблеми и да реагира правилно на тях. Не само тийнейджърите са виновни: хората, които са шофирали известно време, могат да станат прекалено уверени в шофьорските си способности и да оставят шофьорските си умения да станат небрежни. Всички шофьори трябва да си напомнят да останат концентрирани.

Бъди нащрек

Да бъдете бдителни (не сънливи или под влияние на алкохол или дрога) ви позволява да реагирате бързо на потенциални проблеми – например когато шофьорът в колата отпред рязко натисне спирачките в последния момент. Очевидно алкохолът или наркотиците (включително лекарства с рецепта и лекарства без рецепта) влияят на времето за реакция и преценка на водача. Шофирането в сънливо състояние има същия ефект и е една от водещите причини за катастрофи. Така че си починете преди пътуването.

Няколко съвета за по-приятно шофиране

Внимавай какво правят останалите

Част от поддържането на контрол е да сте наясно с други шофьори и участници на пътя около вас (и какво могат внезапно да направят), така че е по-малко вероятно да бъдете хванати неподготвени. Например, ако кола профучава покрай вас на магистралата, но няма много място между колата и бавно движещ се камион в същата лента, доста сигурно е, че шофьорът ще се опита да спре в лентата точно пред вас. Предвиждането на това, което друг водач може да направи и извършването на подходящата корекция помага за намаляване на риска.

Осем тайни на супер шофирането

Когато шофирате безопасно, вие сте наясно и сте готови за всичко, което се случва. Вие сте предпазливи, но сте готови да предприемете действия и да не оставяте съдбата си в ръцете на други шофьори.

Следването на тези съвети за безопасно шофиране може да помогне за намаляване на риска зад волана:

Помислете първо за безопасността. Избягването на агресивни и невнимателни наклонности при шофиране ще ви постави в по-силна позиция да се справите с лошото шофиране на други хора. Оставете достатъчно място между вас и колата отпред. Винаги заключвайте вратите си и носете предпазния колан, за да ви предпази от изхвърляне от колата при катастрофа.

Бъдете наясно със заобикалящата ви среда – внимавайте. Проверявайте често огледалата си и сканирайте условията 20 до 30 секунди пред вас. Дръжте очите си „отворени“. Ако дадено превозно средство показва признаци на агресивно шофиране, намалете или отбийте, за да го избегнете. Ако шофьорът шофира толкова опасно, че се притеснявате, опитайте се да излезете от пътното платно, като завиете надясно или вземете следващия изход, ако е безопасно. Освен това следете за пешеходци, велосипедисти и домашни любимци по пътя.

Избягвайте да зависите от останалите водачи. Бъдете внимателни към другите, но внимавайте за себе си. Не предполагайте, че друг шофьор ще се отклони от пътя или ще ви позволи да се разминете. Имайте предвид, че някои шофьори ще преминат през червени светофари или знаци за спиране и бъдете готови да реагирате. Планирайте действията си, като предвидите най-лошия сценарий.

Всичко за шофирането с автопилот: предимства и употреба

Следвайте правилото за 3 до 4 секунди. Тъй като най-големият шанс за сблъсък е пред вас, използването на правилото за 3 до 4 секунди ще ви помогне да установите и поддържате безопасна дистанция за следване и ще ви осигури достатъчно време да спрете, ако е необходимо. Но това правило работи само при нормален трафик при добри метеорологични условия. При лошо време увеличете разстоянието за следване с допълнителна секунда за всяко състояние като дъжд, мъгла, шофиране през нощта или следване на голям камион или мотоциклет.

Намалете скоростта си. Публикуваните ограничения на скоростта важат за идеални условия. Ваша отговорност е да гарантирате, че скоростта ви отговаря на условията. Освен това по-високите скорости правят управлението на вашия автомобил много по-трудно, ако нещата се объркат. За да поддържате контрол над автомобила си, трябва да контролирате скоростта си.

Имайте алтернативен маршрут/място.  Във всички ситуации на шофиране най-добрият начин да избегнете потенциални опасности е да поставите автомобила си там, където имате най-голям шанс да виждате и да бъдете забелязани. Наличието на алтернативен път за пътуване също е от съществено значение, така че винаги си оставяйте изход – място, където да преместите автомобила си, ако непосредственият ви път за пътуване внезапно бъде блокиран.

Отделяйте рисковете. Когато сте изправени пред множество рискове, най-добре е да ги управлявате един по един. Вашата цел е да избегнете необходимостта да се справяте с твърде много рискове едновременно.

Премахнете разсейването. Разсейване е всяка дейност, която отклонява вниманието ви от задачата да шофирате. Шофирането заслужава цялото ви внимание — така че останете фокусирани върху задачата за шофиране.

Шофирайте безопасно!