Всичко за шофирането с автопилот: предимства и употреба

262
круз контрол

Автопилотът е в списъка със стандартни екстри на все повече нови автомобили и можете да го намерите дори при евтини модели. Автопилотът отдавна не е каприз и оптималната му работа ви помага да стигнете до вашата дестинация по-безопасно, удобно и с разумен разход на гориво. В редовете по-долу ще ви представим кратка история на тази система и ще посочим начините, по които тя може да повиши удоволствието от шофирането.

Какво представлява функцията автопилот?

Изключително полезен, когато се стремите да шофирате с постоянна скорост – автопилотът е система, която ви позволява да задавате и поддържате определена скорост, без да натискате педала на газта. Управлението на автопилота се намират на волана, на кормилната колона или на арматурното табло, в зависимост от спецификата на всеки производител на автомобил.

Характеристиките на автопилота са се развили с течение на времето и поради изобретателността на производителите на автомобили днес можем да намерим следните видове:

  • ограничител на скоростта: позволява настройка на максимална скорост, но възможността на автомобила да се движи зависи от работата на педала на газта;
  • круиз контрол: системата поддържа постоянна скорост на автомобила, в зависимост от стойността, зададена от водача;
  • адаптивен круиз контрол: поддържа скорост и предварително зададено разстояние от превозното средство отпред;
  • полуавтономен круиз контрол: контролира скоростта, разстоянието до превозното средство отпред, както и лентата, в която се движи автомобилът.

Кога се е появил автопилотът

Противно на очакванията, че автопилотът е рожба на най-новите технологии, тази система се появява още през 18 век, в разцвета на парните превозни средства. По това време устройството е 100% механично и е монтирано на локомотиви. първата кола с автопилот

Използването на такава система в автомобил се извършва от втората половина на ХХ век. Chrysler е производителят, който пръв внедрява автопилот на модела Imperial от 1958 г.

Системата използва електрически механизъм за независимо регулиране на позицията на газта, а лостът, който го управлява, е разположен на арматурното табло.

Истинското навлизане на автопилота в автомобилната индустрия се случва отново в САЩ през 70-те години на миналия век, след избухването на петролната криза. В стремежа към възможно най-нисък разход на гориво, производителите широко възприемат тази система, която оттогава непрекъснато се усъвършенства с помощта на електрониката.

Какви са предимствата на шофирането на автопилот

В Европа, където пътната инфраструктура не е толкова обширна, колкото отвъд океана, автопилотът не се разглежда основно като начин за улесняване на пътуването по дълга магистрала. На Стария континент системата за първи път е възприета от премиум моделите от първокласни производители.

С годините автопилотът достигна основата на индустрията, оборудвайки дори компактни модели, като Opel Astra или Volkswagen Golf, или дори градски автомобили, като Renault Clio или Toyota Yaris.

Ако се абстрахираме от идеята за „лукс“ в тази система, можем да обсъдим обективно положителните страни, по които автопилотът се намесва в процеса на управление на колата:

  • облекчава умората на водача по дълъг път;
  • допринася за по-нисък разход на гориво;
  • повишава нивото на безопасност по магистрали и скоростни пътища.

Как да използвате автопилот

Колкото и екзотична да изглежда тази система, само допреди няколко години (особено за българските шофьори), нейната експлоатация е максимално лесна. Всичко, което трябва да направите, в случай на базовия вариант, е да ускорите до определена скорост, след което да активирате автопилота, така че колата да поддържа постоянна скорост.

Обикновено лостът в близост до този за управление на чистачките е този, който ще използвате, за да зададете точната стойност на скоростта. Ако все още сте под нея, ускорението ще се приложи автоматично, а ако искате да деактивирате автопилота, просто натиснете спирачката.

Въпреки че не е активна или пасивна система за безопасност, автопилотът допринася не само за повишаване на комфорта, но и за по-предвидимо шофиране.