Home Съвети Всесезонните гуми – компромис или не толкова?

Всесезонните гуми – компромис или не толкова?

1671

Много хора все още се противопоставят, но все повече собственици на автомобили купуват всесезонни гуми за колата си. Лошото представяне от миналото вече не е характерно и това вероятно е сегментът от индустрията за производство на автомобилни гуми, който се развива най-много и това е перфектно демонстрирано от тестовете. Четирисезонните гуми може да не са идеални за всички, но могат се оказват добър избор за повечето редовни шофьори, които карат основно градско. Анализирахме предимствата, недостатъците, цените, плюсовете и минусите за вас и ги представяме в този материал.

Само допреди няколко години беше почти светотатство, ако шофьор, особено специалист, спореше за четирисезонни гуми. Основен аргумент срещу гумите, подходящи както за зимния, така и за летния сезон, че те не са идеални за всеки сезон и че съчетават най-слабите характеристики на гумите, разработени специално за определен сезон.

Това негативно общо мнение и стереотип се промени значително напоследък. Това се дължи, от една страна, на непрекъснато развиващите се продукти, производствени технологии и не на последно място резултатите от тестовете, които ясно показаха, че дори тези гуми да не са еквивалентни на традиционните зимни и летни гуми, в някои случаи те наистина са подходящи.

Безспорно е, че всесезонните гуми никога няма да достигнат адхезията на летните гуми в жегата и тази на зимните гуми в по-студените дни, но когато вземат решения и купуват гуми, шофьорите не трябва да пренебрегват факта, че през последните години зимата е много по-мека и броят на дните със сняг и слана в България е много по-малък.

С какво се различават четирисезонните гуми?

На първо място в основния материал. Всесезонните гуми са направени от много по-мека смес от летните, за да се осигури подходящо сцепление дори през зимата. В същото време този по-мек материал означава, че гумите се износват по-бързо, тъй като тези комплекти се използват непрекъснато от автомобилистите, без подмяна.

Не пропускайте: Топ 11 на най-добрите зимни гуми

Четирисезонните гуми се различават не само по своя материал, но и по модела на шарката (грайфера), от зимните и летните гуми, т.е. съчетават елементи от модела на двата вида гуми.

Протекторът на летните гуми е по-наситен, за да осигури по-голяма адхезионна повърхност между автомобила и пътя. Ребрата и блоковете, видими на повърхността на гумата, са разделени от надлъжни и напречни канали. Те играят изключително важна роля в дъждовното лятно време, тъй като премахват водата под гумата и предпазват колата от подхлъзване по мокри пътища.

Зимните гуми са много по-меки от летните, което също гарантира по-добро сцепление. „Крушките“ и блоковете по протектора не са наситени, но на повърхността им са малки ламели, при по-новите гуми със Z-образна форма. Функцията на ламелите е двойна: от една страна, помага да се постигне ефект на по-добро спиране и, от друга страна, премахва калта, снега, нанесен по посока на окопите между блоковете – много по-дълбоко, отколкото в случай на летните гуми – което в крайна сметка евакуира материала под гумата.

Всъщност всесезонните гуми съчетават характеристиките на зимните и летните гуми.

Повърхността им е по-подобна на зимните гуми, но те също имат характеристиките на лятна гума, но техният материал и съдържанието на силикат в използваната смес са по-близки до тези на лятна гума. Поради ламелите, подобни на зимните гуми, при тези гуми съпротивлението при търкаляне е по-високо и поради тази причина се износва по-бързо.

За кого и защо четирисезонните гуми могат да бъдат по-добър избор?

Въпреки че четирисезонните гуми стават все по-популярни и резултат от по-напредналите технологии, малко шофьори в страната все още избират тези продукти. Според обобщени данни те все още имат само пазарен дял от 5-15% в Европа.

Според експерти тези гуми са се развили толкова много през годините, че при определени условия си струва да изберете този тип гуми. В допълнение, Bridgestone изчислява, че не по-малко от 42 % от населението на Европа живее в райони с океански климат, характеризиращ се с мека зима и горещо лято, региони, където потребителите могат да се възползват напълно от всесезонните гуми.

Ако вземем предимствата на свой ред, на първо място е най-важното предимство, а именно, че тези гуми от всички сезони ни спестяват време, жертвано за смяна на гуми два пъти годишно. Това означава преди всичко спестяване на пари, но също така може да спести място, тъй като не е нужно да избягвате зимни или летни комплекти в мазето или гаража.

Според експерти четирисезонните гуми със сигурност са компромис в автомобилната индустрия, но използването им може да бъде добро решение за тези, които използват превозните си средства най-много в града, не шофират редовно и в по-голямата си част. или шофирайте замислено, с ограничения на скоростта.

В този случай готовността за компромис също означава, че водачът е готов да се откаже от използването на колата в наистина студени, зимни дни, когато пътищата са заснежени и замръзнали, тъй като тези гуми се държат по-малко при тези обстоятелства.

Съвременните четирисезонни гуми обикновено са подходящи за мека зима и горещо лято, така че предвид времето в страната те изглеждат като добър избор в това отношение. Въпреки че не се конкурират с най-добрите зимни и летни гуми, те вече са изрично балансирани по отношение на производителността и подходящ набор от четири сезона знае всичко, което знае една обикновена зимна / лятна гума.

Не пропускайте: Мини компресор за гуми – глезотия или необходимост

Важно е, че въпреки че не се налага да сменяме гумите два пъти годишно, четирисезонните гуми трябва да се проверяват на всеки 1-2 години, като протекторът трябва да се измерва. Освен това, за равномерно износване и по-дълъг експлоатационен живот, се препоръчва балансиране и „въртене“ на всесезонните гуми по осите на всеки шест месеца. По време на инспекцията си струва да се провери в сервиз и въздушно налягане и балансиране на колелата. Струва си да извършите тези проверки през март и септември, за да избегнете дълги опашки в услугата.

Какви са недостатъците?

Основният недостатък на всесезонните гуми в сравнение със зимните и летните комплекти е, че те са по-малко устойчиви на екстремни метеорологични условия и замръзване и сняг. Така че, ако живеете в планински, хълмист район със заснежени и заледени пътища, това не е идеалният избор.

Ако често използвате такива пътища, използвайте зимни гуми!

Също така си струва да решите дали да изберете такива гуми въз основа на вашия стил на шофиране. Ако имате по-спортен стил на шофиране и вашият автомобил е предизвикващ този стил на шофиране, препоръчваме ви да изберете гуми за определен сезон и по-добре да се откажете от комфорта, предлаган от целогодишните гуми, да не сменяте два пъти гумите.

Друг недостатък на четирисезонните комплекти гуми е, че поради продължителната им употреба и екстремните температурни колебания, на които са изложени гумите, те се износват по-бързо от зимните или летните комплекти. Ето защо, ако изберете този тип гума, не забравяйте да изберете по-качествени продукти. В тази ситуация не си струва да спестявате няколко десетки лева в замяна на по-лошо качество.

Тестове на всесезонни гуми

Развитието на четирисезонните гуми е отразено и в резултатите от тестовете. Най-често се прави позоваване на резултатите от ADAC, най-достоверния, автентичен и референтен немски автомобилен клуб. ADAC през 2018 г. сравнява въз основа на различни принципи четирисезонни гуми, принадлежащи на девет различни производители, сравнявайки ги помежду си и с набор от качествени зимни и летни гуми.

Всеки комплект е тестван на същия тип автомобил от нисък клас, в допълнение към идентична скорост. Четирисезонните гуми бяха тествани на сухи, мокри, заснежени и заледени пътища, анализирайки спирачния път на гумите и способността за маневриране на различни повърхности. Очевидно тестовете са получили различни резултати за всеки тип път и гума, но резултатите ясно показват, че висококачествените гуми стават все по-надеждни. Така че по заледените пътища например всички гуми, тествани през четири сезона, бяха по-добри от доброкачествен зимен комплект.

Тестовете показаха, че като цяло няма добър избор, но ако можем да определим точно пътните условия, които искаме да използваме гумите за всички сезони, изборът ще бъде по-лесен.

И накрая, тестът ADAC показва много добре надеждността на всесезонните гуми. Въз основа на това комплектът Nexen се класира на първо място, не се представи много добре на сухи и заснежени пътища, но се представи много добре на мокри и заледени пътни настилки. На второ място бе Continental с четирисезонни гуми.

Колко струват всесезонните гуми?

По-рано четирисезонните гуми се смятаха за много скъпи. Истината е, че тези комплекти са само почти 10% по-скъпи от качествения зимен комплект и само 10-15% по-скъпи от летните гуми.

Това може да е страшно на пръв поглед, но ако се замислим, можем да спестим значителни суми в замяна на по-висока цена. Вече споменахме икономията при смяна на гуми два пъти годишно, но с четирисезонни гуми можем да спестим и цената на цял комплект летни или зимни гуми. Да не говорим, че по този начин печелим цял летен сезон, защото ако гумите загубят границите на износване, определени от закона за зимния период, те могат да бъдат използвани за друг летен сезон.

При изчисляване на разходите обаче трябва да се има предвид, че комплект от четирисезонни гуми е вероятно да се износва по-бързо от отделен комплект зима и лято, дори при средна употреба. Текущите цени на производителя могат да варират, но тук може да видите повече цени на производител.

Решение: да или не за всесезонните гуми?

За да вземете окончателното решение преди покупката, си струва да вземете предвид пътните условия и метеорологичните условия, при които ще използвате комплекта от четирисезонни гуми и си струва да сте наясно с вашия стил на шофиране.

Важен принцип, който трябва да запомните, е, че винаги трябва да използвате гуми, съответстващ на пътните условия. Четирисезонните гуми не заместват използването на летни и зимни комплекти във всяко време, но са много по-добри от използването на зимни или летни гуми през цялата година.

Тестовете и опитът показват, че всесезонните гуми и до днес са компромис, но в по-малка степен. От много гледни точки тези комплекти имат представяне на зимни/летни комплекти и дори ги надминават. За средна употреба, градски пътувания и къси разстояния, набор от четири висококачествени всесезонни гуми може да бъде перфектният избор.