Колко икономичен е Lexus RX400h?

Дали 15 години по-късно Lexus RX400h е все още толкова икономичен автомобил, колкото е бил при излизането от шоурума? Тестът на британското представителство на марката дава резултатите през 2021 г.

1981
Колко гори лексус RX400h

Хората, които се интересуват от хибридните системи в автомобилите знаят, че през далечната вече 2005 г. Лексус поставиха началото на пазара на хибридни SUV с уникалния за времето си модел RX400h.

Сега, 16 години по-късно от британското представителство на марката си поставят за цел да докажат, че пионерските системи Lexus Hybrid все още продължават да бъдат надеждни и ефективни, дори след толкова много години експлоатация. За целта оборудват един 15-годишен Lexus RX 400h с телематично устройство и записват ежедневните си придвижвания и резултатите са меко казано изненадващи.

Трябва да се има предвид, че показаните по-долу резултати се базират само на това конкретно превозно средство. Всички хибриди от тази възраст ще се представят по различен начин и резултатите могат да се различават поради редица фактори, включително стил на шофиране, условия, скорост и натоварване на превозното средство.

Колко време издържа хибридната батерия на Lexus?

Всички хибридни модели Lexus са оборудвани с хибридна батерия, която е проектирана така, че да издържи живота на автомобила. Вярата на инженерите от Лексус в дълголетието на този ключов компонент се доказва чрез включване на изчерпателна хибридна проверка на състоянието във всяка редовна сервизна програма, която формира основата за предоставяне на хибридната батерия с гаранция до 15 години (10г. в България).

Интересното е, че дължината на тази гаранция е почти двойно по-голяма от средната възраст на превозно средство в Обединеното кралство и дори надвишава средната възраст на превозно средство, което е бракувано във Великобритания. Но въпреки че има щедра максимална възраст за гаранцията, това не означава, че хибридният модел на Lexus ще стигне до края на използваемия си живот на 15 години. Съвсем не!

За да докаже този факт, екипът на Lexus UK купува Lexus RX 400h с относително голям пробег (над 235 000 км) от независим търговец на автомобили през лятото на 2019 г. След това подлагат автомобила (произведен 2006 г.) на поредица от технически проверки, MoT тест и естествено смяна на гумите с нови. За изтеклите 2 години въпросният RX е бил използван като превозно средство при фотосесии, товарен автомобил и служебен за целите на отдела.

Защо монтират телематично устройство?

Скоро след закупуването на RX 400h, инсталират усъвършенствано телематично устройство, за да заснеме данните за шофиране на всяко извършено пътуване, независимо от разстоянието, пътните условия, маршрута или водача.

Комбинацията от GPS и данни от OBD дава подробна информация за ефективността на хибридната технология на автомобила при ежедневно шофиране. Това включва не само ясни параметри като разстояние, време и средна скорост, но и средната икономия на гориво и частта на всяко пътуване, извършено само с електрическа мощност.

Какво показват резултатите от телематичното устройство?

Телематичното устройство регистрира над сто отделни пътувания от седем различни шофьори. Най-краткото разстояние е 1км, а най-дългото е малко над 200км, като средно по около 32 км на пътуване на общо тестово разстояние от 3300км. За сравнение, средното ежедневно пътуване във Великобритания е двупосочно пътуване от 35 км.

По-голям интерес обаче представляват цифрите, свързани с икономията на гориво и помощта на EV – области, които имат пряко отношение към ефективността на хибридната батерия и свързания хардуер.

Когато Lexus RX 400h беше пуснат на пазара през 2005 г., той предлага най-ниския разход на гориво на пазара на първокласни бензинови SUV – комбиниран показател от малко под 7л/100 (34,9 mpg). Невероятно, но данните от теста показват, че дори при автомобил с този пробег от над 235к км, 64% от пътуванията са дори под тази официална цифра.

RX често записва икономичност от под 6,5л/100 (в средата до високите 40mpg). Всъщност най-ниският отчетен разход на гориво е забележителните 3,77л/100 (62.3mpg) за деветминутно градско пътуване от около 5км, където RX остана в режим на EV с нулеви емисии за 79% от времето и 73% от разстоянието.

Технологията зад Lexus Hybrid Drive постоянно търси възможности за изключване на бензиновия двигател и разчита на чиста EV мощност. Ето защо процентът на времето, прекарано в режим EV, варира значително, от само 5% до 100%. Данните от всички 101 пътувания обаче разкриват, че RX е прекарал значителни 43% от времето си за шофиране чисто на електрическа енергия, което се равнява на 30% от общото изминато разстояние. Това са повече от 900 км безшумно, луксозно пътуване без никакво гориво.

Какво доказа този телеметричен тест за използваната хибридна система Lexus?

Както можете да видите от горните инфографични изображения, резултатите са обнадеждаващи и предоставят убедително доказателство, че хибридната система в Lexus RX 400h остава годна, здрава и готова за още много години работа: за целия живот на автомобила, точно както казахме в началото.

Независимите проучвания на водачите често приветстват автомобилите на Lexus като най-добрите автомобили втора употеба на пазара. Опитът на британското представителство с 15-годишен RX 400h – първият от всички хибридни модели на Lexus, и точните данни, извлечени от ежедневната му употреба, разкрива автомобил, който също е надежден, икономичен и е създаден да издържи наистина дълго. Което се вижда и в резултатите от проучването „Топ 10 най-надеждни коли