Home Интересно Топ 10 най-надеждни коли

Топ 10 най-надеждни коли

888
колите с най-малко проблеми

Купуването на автомобил е дългосрочна инвестиция, и като такава потребителите очакват колата да осигури надежден и безпроблемен транспорт за дълго време. Но както показват последните проучвания на Consumer Reports, не всички автомобили могат да изпълнят това очакване.

Въз основа на най-новите автомобилни анализи на CR, посочените по-долу модели са 10-те най-надеждни автомобила днес. Експертите очакват, че тези автомобили ще създадат на собствениците по-малко проблеми от техните конкуренти, въз основа на данни, събрани за 329 000 превозни средства.

Проучванията обхващат почти всички аспекти на проблемите, които могат да се появят в един автомобил. Включени са 17 проблемни зони, от просто дразнещи неприятности – като скърцащи спирачки и счупена пластмаса от интериора – до наистина големи проблеми, като извънгаранционен ремонт на трансмисията или проблеми със системите със задвижване на четирите колела. 

Професионалистите зад проучването са преценили сериозността на всеки тип проблем, за да създадат прогнозиран рейтинг на надеждност за всяко превозно средство, от 1 до 100. Този резултат се комбинира с данните, събрани от вътрешно тестване на всеки автомобил на писта, както и с резултатите от проучването за удовлетвореност на собственика и данните за безопасност, и на тази база се изчислява общия резултат на всяко изпитвано превозно средство. Въз основа на този анализ излиза, че посочените модели са най-надеждни.

Те са представени в списък, започвайки с най-надеждните, с оценките за надеждност поставени в скоби след модела.

Автомобилите Toyota Prius и Lexus NX бяха признати за най-надеждни. Те имат съответно 93 и 91 от 100 точки в рейтинга, съставен и публикуван от Consumer Reports. Далеч назад в групата на най-ненадеждните коли (по-точно шеста отзад-надпред) остава Tesla Model S със скромните 26 точки.

ТОП 10 надеждни коли според Consumer Reports изглежда така: 

 1. Toyota Prius (93);
 2. Lexus NX (91);
 3. Buick Encore (91); 
 4. Lexus GX (90);
 5. Honda HR-V (90); 
 6. Toyota Prius Prime (88); 
 7. Hyundai Kona (87);
 8. Audi A5 (86);
 9. Audi A4 (86); 
 10. Mazda CX-5 (85).

В същото време списъкът на най-ненадеждните автомобили оглави Chevrolet Silverado с 13 точки от 100. Пълният ТОП-10 на ненадеждните автомобили изглежда така:

 1. Chevrolet Silverado (13);
 2. Subaru Ascent (18);
 3. Volkswagen Atlas (19);
 4. Jeep Compass (21);
 5. Volvo XC90 (26);
 6. Chevrolet Colorado (26);
 7. Tesla Model S (26);
 8. Jeep Wrangler (27);
 9. Ford EcoSport (28);
 10. Volvo XC60 (28).

Изненадващо, сред автомобилните марки за първи път Mazda беше призната за най-надеждната. Тя детронира традиционните лидери Lexus и Toyota, които се наредиха съответно на второ и трето място. Успехът Mazda произтича от нейния акцент върху надеждността над иновациите, споделя Джейк Фишер от Consumer Reports. Според него технологиите често се превръщат в проблем за новите автомобили.

Най-ненадеждната марка според проучването е Lincoln (собственост на Ford Motors). Tesla зае второ място от края, Volkswagen трето. Провалът на Tesla е свързан с неизправности в новия му електрически автомобил Tesla Model Y. Собствениците на модел Y отбелязват лошо напаснатите панели на каросерията и некачествената боя на автомобила.