Как да съхраняваме гумите

501
как се съхраняват гуми

Експерти съветват как най-правилно да съхраняваме автомобилните гуми през сезона, в който не ги използваме.

Сменяме гумите два пъти годишно и докато дойде време за втората смяна, все някъде трябва да съхраняваме току-що свалените гуми. Знаем ли обаче как да ги запазим в най-добър вид, така че да не се намали тяхната годност и качество при употреба?

Ето какво съветват специалистите за

Правилно съхранение на гумите.

Съществуват някои много важни правила, които всеки шофьор трябва да следва. Така например, преди да ги приберете, следва най-напред те да бъдат добре измити – първоначално с вода, а след това и със специален препарат. След това трябва да бъдат добре подсушени и чак тогава прибрани за съхранение.

Каквото и да сте чували за покриване на прибраните за съхранение гуми с химичен разтвор, забравете го. Едно е сигурно – химикалите ще причинят по-голяма вреда, отколкото полза, затова не се подвеждайте по подобни съвети.Правилно подредени гуми

Ако искате да запазите гумите по-добре, просто ги опаковайте в найлон, като се постараете всяка гума да бъде пакетирана отделно. Това се прави с цел да се предпазят от изпаряване маслата от каучуковата смес. Затова, доколкото е възможно, отстранете въздуха между найлона и повърхността на гумите. Някои шофьори с по-креативно мислене дори използват в този случай домашната прахосмукачка.

Не пропускайте: Топ 11 на най-добрите зимни гуми

След като вече веднъж сте пакетирали гумите, не е добре да ги оставите за съхранение на място, което е топло или още по-зле – там, където слънчевите лъчи могат да го огряват на воля. Топлината в случая се явява голям враг.  Ултравиолетовите лъчи са много опасни за гумите и могат да причинят доста вреди. Опитайте се да им намерите прохладно и защитено от слънцето място, за да не загубят качествата си.

Също така, внимавайте да няма в близост до съхранените гуми работещи генератори, нагреватели, компресори или помпи, както и леснозапалими течности от типа на смазочни материали или разтворители.Неправилно съхранявани гуми

По отношение на позицията на гумите, ако не са поставени на джанти, препоръчително е да ги съхранявате във вертикално положение, защото по този начин ги подлагате на по-малко натоварване. Ако ги оставите да лежат хоризонтално, те трябва да са оборудвани с джанти.

Ако се погрижите за вашите гуми, следвайки точно тези съвети, ще се радвате на дългата им и безпроблемна употреба, защото техният живот ще се увеличи в голяма степен.