Home Съвети Как да изчистите катализатора на колата

Как да изчистите катализатора на колата

83
чистене на катализатор

Ако имате собствен автомобил, вероятно сте чували за устройството, наречено  катализатор (каталитичен конвертор). Но наистина ли знаете какво е и как работи?

В тази информативна статия ще обсъдим основите на катализаторите, техните често срещани неизправности и най-важното, как се изчиства катализатора. Така че стегнете се и се пригответе да научите всичко, което трябва да знаете за катализатора в колата!

Какво представлява катализатора?

На първо място, какво е катализатор? Просто казано, това е устройство за контрол на емисиите, което се монтира в изпускателната система на автомобила. Основната функция на каталитичния конвертор е да намали вредните замърсители в отработените газове, които се отделят в околната среда. Той постига това чрез комбинация от химични реакции, които протичат вътре в конвертора.

Как работи катализатора?

И така, как работи каталитичният конвертор? Е, той се състои от структура от пчелна пита, изработена от топлоустойчив материал като керамика или метал. Тази структура е покрита с катализатори като платина, паладий и родий (вече не се чудите защо катализаторите са скъпи, нали?). Когато изгорелите газове преминават през конвертора, тези катализатори улесняват химичните реакции, които превръщат вредните газове в по-малко вредни.

Трите най-често срещани вредни газа, към които се насочва каталитичният конвертор, са въглероден оксид (CO), азотни оксиди (NOx) и въглеводороди (HC). Въглеродният оксид се превръща във въглероден диоксид (CO2), азотните оксиди се редуцират до азот (N2), а въглеводородите се превръщат във въглероден диоксид и водна пара (H2O). Тези химически реакции възникват поради наличието на катализатори и топлината, генерирана от изгорелите газове, преминаващи през структурата на пчелна пита.

Често срещани проблеми с катализаторите

Сега, след като разгледахме основите на това как работи катализаторът, нека да преминем към често срещаните неизправности, които могат да възникнат при тези устройства. Един от основните проблеми, които могат да възникнат, е запушен катализатор. С течение на времето въглеродните отлагания и други замърсители могат да се натрупат вътре в конвертора, ограничавайки потока на отработените газове.

Запупшеният катализатор може да доведе до намалена производителност на двигателя, намалена горивна ефективност и дори прекъсване на запалването на двигателя.

Топ 11 на най-добрите зимни гуми

Почистване на катализатор

И така, как можете да отпушите каталитичен конвертор? Има няколко метода, които можете да опитате, но е важно да се отбележи, че те трябва да се опитват само ако имате достатъчно познания и опит в работата с превозни средства. Ако не сте сигурни, винаги е най-добре да се консултирате с професионален механик.

почистване на катализатора

  1. Загрейте двигателя: Започнете със загряване на двигателя за няколко минути, за да повишите температурата на катализатора. Това ще помогне за разхлабване на въглеродните отлагания.
  1. Използвайте препарат за почистване на катализатори: На пазара има продукти, специално предназначени за почистване на катализатори. Следвайте инструкциите на почистващия препарат и го добавете към пълен резервоар с гориво. Карайте колата на значително разстояние, за да дадете време на добавката да свърши своята работа.
  1. Проверете за механични проблеми: Понякога задръстеният катализатор може да е симптом на основни механични проблеми, като дефектен кислороден сензор или повреден изпускателен колектор. Важно е да се диагностицират и адресират тези проблеми, за да се предотврати по-нататъшно увреждане на катализатора.
  1. Отстранете и почистете каталитичния преобразувател: Това е по-усъвършенстван метод и трябва да се предприема с повишено внимание. Ако имате необходимите инструменти и опит, можете да премахнете катализатора и да го почистите ръчно. Не забравяйте да използвате подходящи почистващи продукти и да следвате правилните процедури за безопасност.

В някои случаи, ако катализаторът е силно запушен или повреден, може да се наложи да се смени изцяло. Това обикновено е последната възможност, когато всички други методи не успеят да отпушат преобразувателя.

Какъв антифриз купувате за колата си и каква е разликата между цветовете на антифриза?

Разбирането как работи катализатора и знанието как да го изчистите може да ви спести време, пари и разочарование. Редовната поддръжка и навременното отстраняване на всякакви механични проблеми може да помогне за предотвратяване на запушване и да удължи живота на вашия катализатор. Въпреки това, ако не сте сигурни или се чувствате неудобно да изпълнявате тези задачи сами, винаги е най-добре да потърсите професионална помощ. Така че, поддържайте катализатора на вашия автомобил във върхова форма и направете своя принос за намаляване на вредните емисии в околната среда!