Защо е важно да следим състоянието на автомобилното жило за скорости

227
жило за скорости

Днешната статия посвещаваме на шофьорите и на тези, на които тепърва предстои да станат такива – знаем колко е важно, освен да можем да шофираме добре, също и да сме запознати детайлно с някои от основните автомобилни компоненти. Има такива, чиято повреда би могла да нанесе множество щети и проблеми на пътя – ето защо следва да проверяваме тяхното състояние и да посетим сервиз в момента, в който се усъмним в тяхната изправност.

Към групата на тези части спада и жилото за скорости. Тази част се състои от метални оплетки. Макар и да е изолирана и предпазена от гумено уплътнение, тя е застрашена от корозионни процеси – именно корозията е най-често срещаната причина за скъсване на въпросното жило за скорости.

А защо то е толкова важно в устройството на автомобила и защо трябва да го включим в списъка си от части за честа профилактика и преглед? Отговорът на този въпрос се крие в ролята и функцията, която това жило за скорости изпълнява – то прави контакта между скоростния лост и трансмисията. По този начин позволява на шофьора да сменя предавките. Приложението му е от съществено значение за доброто и оптимално движение на превозното средство.

Жило за скорости срещаме при колите, бусовете, автобусите, при много от селскостопанската техника – комбайни, багери, резачки, мотофрези. От гледна точка на вида на трансмисията, тя не е релевантна за наличието на жило за скорости. При автоматичните такива откриваме най-често едно жило за разлика от ръчните, където обикновено жилата са две – това е и причината скоростният лост да може да изпълнява както хоризонтални, така и вертикални движения.

Невъзможността да сменим предавката в движение следва да ни насочи към мисълта за проверка на жилото за скорости. Отстраняването на този проблем, ако такъв е възникнал, е относително лесно, но само ако е извършено от професионалист. Много автомобилни любители предпочитат и опитват сами да отстраняват повреди от такива мащаби, смятайки, че биха могли изрядно да се справят със задачата. Дори и теоретично да има такава възможност, ние препоръчваме да доверите тази дейност на автомонтьор – жилото за скорости изпълнява наистина важна функция. Неправилното монтиране на ново такова би довело до множество проблеми, а някои от тях касаят и засягане на околните автомобилни части и елементи. От водача се изисква само често да проверява състоянието на автомобила си, за да се предотвратяват множество проблеми навреме.

Отбивайте се поне два пъти годишно в специализиран автосервиз – там ще диагностицират вашето жило за скорости https://mikrondocev.com/portfolio-view/жило-за-скорости/ и, при установена повреда, ще го заменят с ново, за да се радвате на безпроблемно шофиране.