ŠKODA обяви новия електрически SUV – ENYAQ

677
SKODA_ENYAQ

Чешката марка обича необичайните си имена на модели, а жизненоважният й нов EV заема тортата

Въпрос на (малко) време беше ŠKODA да излязат на пазара на SUV електромобили, а заявката за това беше дошла още миналата година с показания концептуален модел Vision IV. А наскоро разбрахме и какво ще е истинското име на новата електрическа Шкода – ENYAQ. Ето и как се формира то:

› Името комбинира буквата „E“ за електромобил, характерното „Q“ за коли от семейството на SUV гамата на ŠKODA

› ŠKODA ENYAQ: името произлиза от ирландското име „Enya“, което означава „източник на живот“

ŠKODA ENYAQ е базирана на модулния инструментариум за електрифициране на Volkswagen Group (MEB), който ще бъде пуснат в серийно производство. С първия си изцяло електрически всъдеход ENYAQ чешкият автомобилен производител прави нов скок в новата ера на електромобилността през 2020 година.

Името на новата ŠKODA ENYAQ произлиза от ирландското име „Еня“, което означава „източник на живот“. Самата Еня идва от ирландската галска дума „Eithne“, което означава „същност“, „дух“ или „принцип“. Тези няколко значения на думата позволяват различни гледни точки за името на новия SUV на ŠKODA. „Източникът на живот“ символизира влизането на автомобилния производител в новата ера на електромобилността и е в съответствие с твърдението на марката ŠKODA „Водено от изобретателността – умни идеи от 1895 г.“ Той представлява ново начало, което върви ръка за ръка с темперамента на ŠKODA ENYAQ и страстта и новаторската сила на инженерите ŠKODA за новия електрически всъдеход. „Enya“ е автентична, изпълнена с характер и жива, лесна за произнасяне и запомняне и идеално се вписва в зората на новата ера в 125-годишната история на компанията.

ENYAQ следва добре познатата номенклатура на SUV за ŠKODA

Подобно на имената на успешните SUV модели на KKODIAQ, KAROQ и KAMIQ, които са получени от езика на инуитите, живеещи в Северна Канада и Гренландия, ŠKODA комбинира бъдещите изцяло електрически превозни средства, базирани на MEB, с ирландския език в легендарен северен регион. „Е“ в началото на името означава електромобилност; ‘Q’ в края създава ясна връзка с добродетелите на SUV.

ŠKODA ENYAQ е първото серийно превозно средство на чешката марка, базирано на модулния инструментариум за електрифициране (MEB) на Volkswagen Group и следващият от серията от повече от десет електрически модела, които ще бъдат пуснати под марката ŠKODA iV до края на 2022. До 2025 г. ŠKODA очаква изцяло електрически превозни средства и модели с хибридни задвижвания да представляват 25% от продажбите на нови автомобили. До 2021 г. от Шкода планират да инвестират два милиарда евро в разработването на електрически модели и цялостна взаимосвързана екосистема за модерни и екологични решения за мобилност.

Първата подробна снимка предлага поглед върху дизайна на ŠKODA ENYAQ. Той показва надпис ENYAQ в задната част на всъдехода, второто изцяло електрическо превозно средство на марката след ŠKODA CITIGOᵉ iV.