Осем начина да се справим с гаденето при пътуване в автомобила

395
гадене при пътуване

Неприятните симптоми на гадене при пътуване в автомобил се проявяват много често, като най-застрашени са жените и децата.

Според невролозите, това се дължи на своеобразен срив на работата на вестибуларния апарат, който е разположен във вътрешното ухо. Този срив се предизвиква при промяна на положението на тялото в движещия се автомобил, което организма възприема като неестествено, защото сме устроени да бъдем здраво стъпили на земята, когато се движим.

Ако и вие или вашите близки сте от хората, които им се гади по време на път, ето няколко съвета от специалистите, които ще ви помогнат да се справите с този проблем.

Първо, внимавайте къде седите в автомобила. Ако обичате да се возите на задната седалка, симптомите ще бъдат много по-силни. Най-добре е да изберете мястото до шофьора, където и друсането е по-слабо.

Второ, нагласете правилната позиция на седалката. Тя трябва да е в най-ниското си положение, за да се намали амплитудата на колебанията на главата. Добре е също така да се опитате да не движите много-много главата си, като за това ще ви помогнат много специалните възглавнички за път.

Трето, внимавайте накъде е насочен погледа ви. Не извивайте главата настрани, а се опитайте да гледате само напред. Фиксирайте някаква точка на разстояние около петдесетина метра пред вас и гледайте само нея. Това е много важно, особено, ако пътя минава през планинска местност с много завои.

Четвърто, в никакъв случай не четете по време на пътуването, защото ще засилите неприятните симптоми. Същото се отнася и до работа на лаптопа или телефона. Трябва да забравите за тези устройства докато трае пътуването.

Пето, ако в колата е твърде топло, опитайте се да намалите температурата, защото топлината засилва гаденето. Ако имате климатик, най-добре го пуснете.

Шесто, можете да намалите неприятните симптоми с помощта на близалки или бонбони за смучене. Същия ефект ще получите и ако използвате просто парченце цитрусов плод – портокал, лимон, грейпфрут.

Седмо, задължително приемайте много вода по време на пътуването. Това обаче не важи за храната, особено за мазните храни.

Осмо, използвайте силата на ароматите. Ароматизирайте колата, като за предпочитане са ароматите на мента, розмарин и лимон. Етеричните масла ще ви помогнат да преодолеете гаденето.