Най-добър млад шофьор на България – дали не си ти?

257
Най-добър шофьор

Третото издание на кампанията „Най-добър млад шофьор на България“ стартира и кандидатите за най-добри шофьори имат близо месец да направят регистрацията си на сайта на инициативата – mladshofior.bg.

Участие в кампанията могат да вземат шофьори на възраст между 18 и 26 години с до 5 години стаж без съставени актове за нарушения. Старт на състезанието даде председателят на СБА инж. Емил Панчев на брифинг.

В събитието взеха участие още главен комисар Христо Терзийски – директор на ГД „Национална полиция“, Росен Рапчев от ДА „Безопасност на движението по пътищата“, Кристиан Димитров – директор дирекция „Спорт“ към Община Варна, д-р Живка Димитров – представител на БЧК и Екатерина Стратиева – трикратен шампион от Европейския рали шампионат.

„Към момента смело можем да отчетем, че Най-добър млад шофьор е единствената кампания в България, която комуникира директно с най-рисковите водачи по пътищата ни и работи активно за това да промени нагласите към шофирането“, коментира председателят на СБА.

„МВР е органът, който прилага Закона за движение по пътищата в репресивната му част, но за нас е много важна и тази кампания, която помага за превенцията на пътно-транспортните произшествия и затова с всичките си ресурси подкрепяме инициативата на Съюза на българските автомобилисти“, коментира от своя страна главен комисар Христо Терзийски.

„Щастливи сме, че тази година кампанията ще се проведе под егидата на Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата. Както знаем от данните на Световната здравна организация при младежите от 15 до 29 години се отчита най-голяма смъртност в Европа при участие в пътни инциденти. По данните на МВР за миналата година повече от 11% от пътните произшествия са настъпили с участието на водач с до 2 години стаж зад волана. Това ни насочва към обучението на шофьорите като основен фактор за пътната безопасност“, заяви Росен Рапчев.
Информация за елементите на състезанието даде Екатерина Стратиева. Първата част от състезанието е онлайн тест. Всеки участник има право да реши теста само веднъж, така че участниците трябва да се подготвят добре, да си припомнят правилата и да се концентрират.

20-те справили се най-добре с теста, които отговарят на всички условия за участие, ще бъдат поканени на финалното събитие в град Варна. Там ще преминат през 5 различни изпитания – майсторско управление на автомобил, преминаване през трасе с изкуствени препятствия, смяна на автомобилна гума, събиране на медицински комплект за оказване на първа помощ и оказване на първа помощ на пострадал при ПТП.

Всички желаещи да вземат участие в кампанията трябва да се регистрират на mladshofior.bg и да решат теста в срок до 13 април тази година.