На дълъг път през зимата: Подгответе се с надеждни акумулатори и стратегията на опитните водачи

73
подходящ акумулатор за зимата

Всеки активен шофьор познава значението на основните системи в своя автомобил. А любителите на зимните приключения или тези от вас, на които просто им е трудно да се разделят с пътя, знаят, че има задължителни елементи за проверка преди да поемат по него.

Студеното време има способността да подлага на допълнително изпитание иначе здравите ни коли, и в частност нерви. Един от по-чувствителните консумативи се оказват самите акумулатори. Дори малкият проблем там може да ескалира при ниски температури.

Ако имате съмнение в силите на вашия акумулатор, по-добре не си правете експерименти. Едва ли ще възпрепятства движението, докато шофирате, но след нощ престой на планина, сутринта ще ви очаква неприятна изненада. Винаги може да го замерите предварително и да се сдобиете с нов, ако прецените, че това се налага.

Има още няколко детайла, на които да обърнете по-специално внимание преди да потеглите.

Ето ви малка подсказка:

Течност за чистачки

Твърде елементарно, но от голямо значение. Време на действие 2 минути. Влошената видимост ще ви коства доста повече. Цената също може да ви излезе солена.

Киша, луга, сняг, дъжд… тези неприятели на чистото стъкло изискват по-често миене, за да си осигурите адекватно движение. Зимната течност за чистачки е задължителна.

Гуми

Едва ли тук можем да ви изненадаме. Стабилността на пътя никога не ни е гарантирана, но можем поне да увеличим максимално шансовете си за успех. Новите гуми и подходящият грайфер (в колко сняг искате да газите) са решаващи.

Антифриз

Да предотвратите образуването на лед в течността за охладителната система – това заема едно от челните места по отношение на изправността. Изпаряването на въпросната течност също не е желателно. И тук стигаме до антифриза.

Освен горните две качества, той се грижи за смазване на охладителните елементи и предпазва от корозия. При всички случаи се нуждаете от него, ако държите двигателят да продължи да работи.

Масло

Още нещо, без което няма да успеете. Без обилно смазване не може да очаквате устойчив двигател. Това е една от най-натоварваните и амортизирани части по автомобила. Недостатъчното смазване ще доведе до проблеми в коляновия, разпределителния вал и цилиндрите. Следващата стъпка е спиране от движение. Уверете се, че маслото е на нужното ниво.

Гориво

Да! За хубаво или за лошо, за да се движим се нуждаем и от гориво. Тук е важно не само неговото количество, но и качеството му. Няма да е за пръв път нафтата с примеси да замръзне при градуси от порядъка на -15.

Всички пътешественици, любители на екстремните преживявания, работохолици или тези, които отиват някъде просто заради прехода до там, нека се погрижат за своята кола и посетят сайта на Dikar още сега.

Освен едни от най-популярните и качествени марки акумулатори, там ще намерите почти всичко нужно за своята кола и ще се насладите на конкурентни цени, които ще ви подкрепят в любовта към движението.