Кола без климатик?

865
Нямате климатик в колата - има решение

Не, не се смейте и не повдигайте учудено вежди. През 2020 г. все още има много коли без климатик, така че съветите по-долу ще бъдат от полза на техните собственици.

Как да се справим със силно нагрят от жаркото слънце автомобил, ако нямаме климатик?

Решение има.

В летните жеги това е често срещано явление – трябва да оставите колата на паркинг за известно време, а след като се върнете, в нея е толкова горещо, че спокойно можете да изпържите яйце.

Познато ви е, нали?

Направо не ви се влиза в нея, какво остава да я подкарате.

Как трябва да реагираме в този случай и по какъв начин бихме могли да си помогнем?

Ето какво съветват специалистите за хората без климатик в колата:

Най-простият метод да охладите колата е като изкарате по-бързо от нея горещия въздух. Как да стане това?

Отворете и четирите врати и по възможност замахвайте с тях все едно, че искате да ги затворите – така ще осигурите въздушна циркулация и нажежения въздух ще излезе от купето.

Също така, не пропускайте да пуснете вентилатора на максимално висока степен, за да се освободят въздухопроводите от горещия въздух.

Още по-добър ефект ще се получи, ако пуснете вода от пръскалките на предните чистачки. Намокрете обилно. Предното стъкло веднага ще намали температурата си, а и водата ще полее въздухопровода, което е много добре, защото точно оттам вентилационната система се зарежда. Така в купето на колата ви ще се поразхлади малко повече.

Ако вече е достатъчно охладено, че да можете да потеглите, това е добре – при спуснати стъкла ще се получи приятен ефект, подобен на този на вентилатора.

А сега нека видим и как трябва да постъпим, ако се налага да оставим колата на паркинг в летните горещини.

Според експерти, воланът трябва да бъде позициониран на 180 градуса, тъй като точно при това разположение местата, на които ще трябва да го хванете няма да са нажежени от слънцето и да ви опарят.

Друго, което можете да направите, е да покриете поне седалката на шофьора, при излизане от колата. Най-добре е да използвате покривало в светъл цвят, по възможност – бял. Така ще предпазите мястото от прекомерното нагряване и ще ви е една идея по-добре, когато отново трябва да влезете в колата и да потеглите.

Използвайте слънцезащитна щора поне за предното стъкло, но най-добре е да предвидите такива, които са на вендузи и за останалите прозорци.