Кои са най-честите проблеми, които могат да възникнат с шибедах системата?

19
проблеми с шибедаха

Безспорно е въпрос на лукс и престиж автомобилът ви да притежава шибедах. Това е люкът, който често бихме могли да забележим по тавана на модерните и атрактивни превозни средства.

Независимо дали ще закупите автомобил с шибедах, или ще заложите на поръчково превозно средство с добавянето на такъв, при всички случаи никак няма да сте застраховани от възникването на проблеми и повреди. Затова ни се иска в днешната статия да хвърлим малко яснота по въпроса, свързан със спецификите на устройството на шибедах системата, както и да поговорим за повечето често срещани повреди, свързани с нея. Така безспорно ще сте подготвени за всяка възникнала ситуация и ще знаете кога да се отправите към специалисти в автосервиз.

Шибедах системата – какво представлява и кои са най-често срещаните проблеми, свързани с нея

Ако сте почитатели на луксозно изглеждащите и красиви автомобили, то вероятно вече знаете какво представлява шибедах системата. За тези от вас, на които това понятие не е познато, бързаме да разясним – шибедах системата е онзи люк, разположен на тавана на превозното средство, който открива красива панорамна гледка при возене и шофиране.

Разбира се, съществуват опции за отварянето на шибедаха, което, от своя страна, допълнително улеснява проветряването на купето. Някои модели лесно се отварят нагоре и се приплъзват назад, докато друг тип шибедах системи са изградени от текстилен покрив, прибиращ се назад и надолу в автомобила.

Тази сложна механична система никак не е застрахована от проблеми. Много хора смятат, че ако не използват люка на колата си често, то така той няма да се разваля, но това е твърде далеч от истината. Възможно е механизмът да клеяса – затова е важно регулярно да отваряте прозореца, както и да смазвате периодично релсите и механизмите.

Друг често възникващ проблем касае изпускането на уплътненията на шибедах системата. Ако това се случи, то, при дъжд, е много вероятно да навлезе вода в купето на автомобила. Освен чисто интериорни проблеми, това би могло да доведе и до повреждане на фината електроника, разположена на таблото.

Проверявайте често състоянието на шибедах системата и извършвайте необходимата профилактика

За да не ви се наложи да се сблъсквате често с някой от гореизброените казуси и проблеми, препоръчваме регулярно да проверявате състоянието на шибедах системата и да извършвате честа профилактика, правена от специалист. По този начин най-сигурно ще се застраховате предварително и ще намалите шанса си механизмът да се повреди и да ви създаде по-нататъшни проблеми.