Какво значи европейският етикет за гуми

58

От 1 май 2021 г. беше въведено условие за задължително поставяне на европейски етикет към продуктите в магазините за гуми. Каква информация дава той и защо е необходим? Как се чете?

Защо се използва европейски етикет за гумите

Това е допълнително етикетиране на предлаганите на територията на ЕС гуми за леките и товарни автомобили. Предназначението му е да дава по-изчерпателна информация относно характеристиките, което прави избора от страна на потребителя много по-лесен и бърз. По-специално, на подобен стикер ще откриете информация за икономията на гориво, нивото на шум и сцеплението при преминаване по мокра настилка.

Европейският етикет, чрез допълнителни иконки, ще ви информира и относно това дали с тези гуми имате възможност да преминавате при заснежени условия и какво е сцеплението при заледяване. Този стикер е валиден при пътническите и товарни автомобили, както и за автобусите.

Как правилно да го четете

Европейският етикет е изпълнен с различни пиктограми, които информират за следните случаи:

  • сцепление на мокро – показва на потребителя поведението на превозното средство при преминаване по мокра настилка. Това се измерва в различни степени от А до Е. По-високата оценка информира за по-кратък спирачен път в подобни условия;
  • икономия на гориво – в зависимост от създаваното съпротивление на колелата, чрез тяхната постоянна деформация по време на движение по различните пътища, се оказва влияние и върху икономията на гориво. Колкото по-висок клас, толкова по-ниско съпротивление, а това повишена икономичност;
  • ниво на шум – по време на движение търкалянето на колелата създава вибрации, възприемащи се като околен шум, чиято сила може да варира. Измерва се в децибели (dB) и отново се изобразява чрез класове. Клас А е най-безшумният вариант;
  • допълнителни пиктограми – в определени случаи може да има и допълнителни пиктограми, информиращи за сцеплението в условия на сняг и лед. Те са характерни за зимните и всесезонни модели.

Необходимо е винаги да се информираме и спазваме точно изискванията, за да си осигурим нужната безопасност на пътя.

Колко децибела е оптималният създаван шум

Най-добрата, постигана до момента категория по данни на онлайн магазин Medina-Med, е 67-68 dB. Нивото на създавания шум може значително да варира в зависимост от големината на превозното средство и ширината на контактната част на колелото. Под 145 мм звукът трябва да е под 72 dB, за да се класира в А категория на европейския етикет за гумите. 145-165 мм за клас А, звуковото ниво трябва да е 73 dB, 165-185 – 74 dB, 185-215 – 75 dB и т.н.