Какво трябва да знам за автомобилното масло

56
моторно масло

Вероятно знаете, че има различни видове автомобилни течности, които помагат на колата ви да работи по-добре. Видът масло, който изберете, ще повлияе на това как работи колата ви. Сред различните видове масла са синтетични, минерални и полусинтетични. Нека да разгледаме тези различни видове и какво означават те. Когато избирате вашето масло, не забравяйте да прочетете етикета със съставките. По-долу са изброени някои от важните характеристики на всеки тип.

Индекс на вискозитет

Един от най-важните аспекти на автомобилното масло е неговият вискозитет. Индексът на вискозитет (VI) измерва гъстотата на течността. Колкото по-голямо е числото, толкова по-гъсто ще бъде маслото. Маслата с висок вискозитет ще стартират вашия двигател по-лесно при ниски температури и ще поддържат отлична работа при високи температури. Маслата с нисък вискозитет могат да повредят частите на двигателя. Индексът на вискозитет е ключова характеристика на висококачественото автомобилно масло.

VI на автомобилното масло ви казва как работи смазката, когато е подложена на температурни промени. По-високите стойности на VI показват по-висок вискозитет, докато по-ниските стойности на VI означават по-рядко масло. VI скалата варира от нула до 100. Маслата с висок индекс са по-устойчиви на екстремни температурни промени, като замръзване и кипене. Докато ниските стойности на VI са по-добри за повечето приложения, масла с висок VI трябва да се използват за определени типове превозни средства.

Вискозитет при студено време

Студеното време може да бъде тежко за вашия автомобил, така че е жизненоважно да имате подходящия вискозитет на автомобилното масло за вашия конкретен автомобил. Правилното ниво на вискозитет ще предпази вашия двигател от неблагоприятните ефекти на студеното време и ще увеличи неговата производителност. За да получите по-добра представа за идеалния вискозитет на вашия автомобил, вижте ръководството за експлоатация. Трябва също да се отбележи, че през зимата е особено важно да имате зимно масло с по-нисък вискозитет.

Синтетично срещу конвенционално масло

Много шофьори в даден момент са се чудили каква е разликата между синтетично и конвенционално масло. На практика, синтетичните масла съдържат много по-малко примеси и имат по-чист молекулярен състав. Именно затова, те се грижат по-добре за смазването на двигателя. Макар в краткосрочен план, конвенционалното масло да е с около 10% по-евтино, в дългосрочен план употребата му може да ви излезе скъпо, ако ви се наложи ремонт на колата.

Добавки в моторното масло

Моторните масла, които са киселинни, могат да причинят ръжда и корозия. Антиоксидантите, които забавят окисляването,  удължават живота на двигателя. Антиоксидантите са съединения, които помагат на вашия двигател да работи гладко и безопасно. Те са от съществено значение за него, но много хора не знаят какво правят или защо трябва да ги използват.

Антипенители намаляват склонността на моторното масло към пяна и утайки, два вредни ефекта от излишното моторно масло. Тези агенти работят с дисперсантите, за да предотвратят образуването на пяна, като разрушават стените на маслените мехурчета и предотвратяват закрепването им към метални повърхности. Детергентите помагат за поддържане на охлаждане на частите на двигателя и правилното покритие на другите компоненти. Те също така предотвратяват капане и изтичане. И тъй като поддържат маслото в правилната консистенция, те намаляват вероятността от повреда на двигателя.

Интервали на поддръжка

Производителят на вашия автомобил вероятно предоставя информация за интервалите на поддръжка за маслото. Тези интервали не са фиксирани и могат да бъдат изчислени. Препоръчват се различни интервали за различни условия на шофиране, например при често теглене или превозване на тежки товари. Времето от годината и местоположението могат да повлияят на интервалите. Като цяло обаче, се препоръчва да сменяте маслото си на всеки 3000 до 5000 км или на всеки три до шест месеца.

Смяната на маслото на вашия автомобил по-често от препоръчваното от производителя може да доведе до значителни финансови загуби, както и щети за околната среда.