Когато вземем в ръцете си шофьорска книжка, се сдобиваме не само с правоспособност да управляваме автомобил, но и с купища ангажименти. Адекватното ни поведение по време на движение е задължително, което означава, че се налага да сме запознати в детайли с необходимите документи, които винаги и при всякакви условия трябва да носим със себе си. В противен случай, следват глоби…

Какви са последствията, ако нямаме Гражданска отговорност

Калкулатор ГражданскаФинансовите и формалните рискове са винаги за наша сметка, ако нямаме този вид застраховка. Нужно е да я направим в срок, за да караме спокойно, а дори и да ни спрат за проверка, да сме изрядни. Ако обаче представим невалидна полица, глобата със сигурност няма да ни се размине, като нейният размер е 250 лева (за физически лица) и колосалните 2000 лева за юридически. Има и друг вариант – да извършим нарушението повторно, като това ще ни струва двойно!

Можем ли да я сключим онлайн

Гражданската отговорност и липсата на такава е не само повод за големи глоби – тя също така е и важно условие за движението по пътищата, като тук нямаме право на избор. Автомобилът може дори да бъде спрян от движение, което е крайна мярка, но и абсолютно необходима, за да се спазват законовите разпоредби. Нека не забравяме и за паричното облекчение за “виновника”, ако например е възникнало ПТП, а щетите трябва да бъдат платени.

Сключването на застраховката Гражданска отговорност може да бъде извършено и изцяло онлайн, като за целта се използват специални калкулатори, които, на база въведените от нас данни, правят изчисления и генерират подходящите оферти. Този метод е много удобен, което напълно елиминира липсата на време като причина да не сме отговорни водачи.

Как се работи с калкулаторите

Вместо да се чудим и маем дали няма да станем част от статистиката за безхаберните шофьори, можем да направим нещо много по-добро – да следим стриктно кога изтича подписаният договор за Гражданска отговорност, за да го подновим в срок, без да пропускаме крайната дата. Можем да направим това и с онлайн калкулатор – огромен плюс за заетите хора. Работата с него включва:

  • Въвеждане на всякакви данни за автомобила в полетата на калкулатора – обем на двигателя, вид гориво, мощност, регистрационен номер, населено място;
  • Попълване на информация и за собственика на превозното средство – име, възраст, шофьорски стаж и др.;
  • Калкулаторът изисква да се посочи и дали до този момент е сключвана някаква застраховка Гражданска отговорност или каско;
  • Като крайна стъпка при работата с калкулатора се натиска бутонът “Изчисли”.

Сключването на застраховка Гражданска отговорност е сред неотложните отговорности на всеки водач на МПС. Тя има неотменим характер, прави се всяка година (може и на вноски), а ако не докажем нейното съществуваме с релевантен документ, можем да станем обект на санкции и то никак малки – със сигурност е неприятно. Онлайн калкулаторите ще ни улеснят много в цялата тази ситуация.