Какви са причините за подуването на автомобилния акумулатор?

72
подут акумулатор

По-рядко срещан проблем с автомобилните акумулатори е тяхното издуване. Някои оловно-киселинни батерии, включително тези с гел, обикновено се издуват, но те няма да компрометират способността си да работят при оптимални параметри. Но в други случаи, ако е необходимо, трябва да проверите и отстраните проблема с подутата батерия.

Причината за издуването на автомобилния акумулатор обикновено зависи от сезона. През зимата акумулаторът се подува поради замръзване на електролита, а през лятото се издува поради образуването на газ при кипене.

И в двата случая издутият акумулатор може да бъде ремонтиран, но това не винаги е добър избор, тъй като в повечето случаи капацитетът на акумулатора на автомобила при нормална работа ще бъде намален и най-доброто решение на този проблем е да го смените.

Защо акумулаторът на автомобила се издува?

Има няколко основни причини за подуване на акумулатора, сред които:

 • Производствени дефекти (по-често, ако ползвате евтин акумулатор);
 • Кондензиран или замръзнал електролит, който е загубил своята плътност;
 • Повреда на корпуса на батерията поради удар или механично натоварване;
 • Късо съединение между положителната и отрицателната пластина;
 • Батерията не е заредена правилно. Силен ток или дълго време за зареждане;
 • Регулаторът на напрежението в алтернатора е повреден или не функционира правилно.

В повечето случаи електролитът е виновникът за издуването на автомобилния акумулатор, било то замръзване или кипене. Могат да се повдигат от едната или от двете страни. Лошото е, че ако батерията е с гаранционен срок, вероятно няма да се смени без разходи, защото се счита за нарушение на условията за експлоатация.

Защо автомобилните акумулатори се издуват при ниски температури?

Както бе споменато по-горе, през студения сезон батерията ще се издуе поради замръзване на електролита. Когато замръзне, обемът на течността ще се увеличи, което ще доведе до изпъкване на страната на батерията.

Нормалната точка на замръзване на електролита е -60°C. Ако плътността на електролита падне до 50% от капацитета на батерията, течността ще замръзне при -24°C. Ако батерията е почти напълно разредена, батерията може да се е разширила между -7°C до -10°C.

През зимата, когато температурата пада, намаляването на плътността е естествено. Освен това, тъй като включваме парното и използваме осветлението по-често през студения сезон, зареждането е недостатъчно. Ето защо е важно да контролирате мощността на батерията и плътността на електролита през зимата.

Защо автомобилните акумулатори се издуват при високи температури?

По време на процеса на електролиза в батерията се отделят водород и кислород. Интензивността на образуване на газ зависи от температурата. За да елиминирате тези газове, използвайте отвеждащи тръбички.

Следователно батерията се издува, защото тези газове не се освобождават. Тук изпускателната система е виновникът, защото е блокиран от прах, мръсотия или примеси. Друга причина може да бъде активното образуване на газ поради висока температура или неизправност.

Защо се променя газовият процес в батерията?

 • Платката на батерията е накъсо.
 • Зарядният ток на батерията е твърде висок.
 • Батерията е презаредена поради неизправност на регулатора на напрежението на алтернатора.
 • Прегряването може да доведе до кипене на електролита в батерията.
 • Изпускателната система е блокирана.

Може ли подутат акумулатор да бъде поправен?

Въпреки че има някои решения за този проблем, те не се препоръчват. Ако тялото на батерията се счупи или пластините са повредени, тогава единственото решение е да закупите нова батерия.

За замръзнал електролит, размразяването и зареждането на акумулатора може да премахне издуването на акумулатора на автомобила. За да направите това, трябва да поставите батерията при стайна температура от приблизително 19-22 градуса по Целзий.

подуване на акумулатора

Поставете батерията там, докато е напълно гореща, и заредете батерията с нисък ток, не повече от 10% от капацитета на батерията, например 6 ампера е 60 ah батерия.

Ако електролитът кипи в началото на зареждането, това означава, че пластината на акумулатора е повредена.

Неразширените клеми на батерията и високото напрежение в стената на батерията са признаци, че батерията може да се е възстановила. След това проверете батерията, за да видите дали има пукнатини, където може да изтече електролит.

След това проверете напрежението на батерията, то трябва да е около 12,6 V, ако е по-ниско от 12, това показва, че табелата е повредена.

Можете да почистите запушения изпускателен отвор, тъй като отворът обикновено е блокиран отвън, и можете да го почистите, без да махате батерията. Освен това налягането, генерирано при излизане на водород и кислород, не е достатъчно високо, за да причини нараняване или експлозия.

Но дори и да успеете да възстановите батерията след почистване, зареждане или размразяване, тя няма да работи както преди, така че най-доброто решение е да смените батерията с нова.

Как да предотвратим издуването на автомобилния акумулатор?

За да избегнете издуването на акумулатора на автомобила, доколкото е възможно, трябва да вземете предпазни мерки, като почистване на клемите на акумулатора и почистване на изпускателната система. При по-ниски температури избягвайте разреждането на батерията, доколкото е възможно.

Ако не използвате често колата през зимата, най-добрият начин е да извадите акумулатора и да го поставите на топло място. Честото стартиране на автомобила е друг добър начин да поддържате функционирането му при по-ниски температури.

Опитайте се да си създадете навика да проверявате редовно акумулаторите на автомобилите, особено за утечки на ток. Освен това не забравяйте алтернатора.

Заключение

Издуването на автомобилния акумулатор е проблем, с който трябва да се справите бързо. Не се препоръчва да продължите да шофирате при наличието на този проблем с акумулатора, тъй като това ще повреди колата ви, особено когато киселината изтече към другите ви части. Най-добрият начин е да смените издутата батерия, защото, както току-що казах по-горе, ако успеете да я поправите, тя няма да работи както преди.