Как се слага новородено в столче за кола

152
столче за новородено

Сред първите покупки за новороденото е бебешкото столче. То е важен атрибут, с който се обезпечава безопасността и комфорта на бебето по време на пътуване. Използва се няколко години и затова е важно да се подбере със здрава конструкция и с качествено текстилно покритие. Преди да инвестирате средства в подобна стока, се уверете напълно, че седалката отговаря напълно и на възрастта на детето.

Какво включва изборът на детско столче за автомобил

Има всякакви видове детски столчета за кола. Някои са евтини, а други по-скъпи, трети могат да се използват за по-кратко време, а четвърти обхващат по-голям възрастов диапазон. Седалките за бебе са обявени като задължителни със закон, което прави покупката им пръв приоритет за всеки родител. Разделят се на няколко групи, така че да се избере правилния модел, отговарящ на възрастта и теглото на детето. Коректният им избор включва следното:

  • запознаване със спецификациите на автомобила – в документацията на колата е описано много точно по какъв начин се поставя столчето, като важното тук е дали е налице специална IsoFix система за закрепване;
  • заложете на правилната възрастова група – предлагат се седалки от 0 до 6-9 месеца, от раждането до 4 годинки, от 9 месеца до 12 години и др. Ако не сте сигурни на кой вариант да заложите, проведете консултация със продавач-консултанта в магазина, който ще ви насочи към правилното за вас решение;
  • вид на текстила и дизайн – освен практично, столчето за кола трябва да е и красиво на външен вид. Това ще повиши удоволствие от употребата му, която не е никак кратка като продължителност.

Сред предпочитаните марки детски седалки за кола са Cangaroo, Cosatto, Lorelli, Chipolino, Peg Perego, KikkaBoo, Britax, Moni и Maxi Cosi, споделят от онлайн магазин Baby.bg. При покупка на подобен артикул за бебето съобразете финансовите си възможности с моделите, които се предлагат в магазините. Така няма да излизате извън границите на предвидения бюджет.

Как е правилно да се постави на седалката

Поставянето на столчето за кола е точно толкова важно, колкото и самата му покупка. Неговата позиция трябва да е в обратната на движението посока, както и да е монтирано на задната седалка, зад шофьорското място. Наличието на Изофикс система повишава сигурността по време на пътуване, но и при едно правилно фиксиране на предпазните колани отново може да се постигне високо ниво на безопасност. Возенето на бебето на предната седалка е опасно действие, което дори е забранено от закона.