Как качествените пътни знаци се различават от останалите 

90
качествени пътни знаци

Всеки вижда по стотици пътни знаци и табели на ден, но не всички имат еднакво въздействие. С толкова много послания, които се борят за нашето внимание, може да ни е трудно да разберем какво точно е необходимо, за да изпъкне даден знак. Докато самото послание в случая, е най-важното нещо и трябва да бъде видимо, качеството на знака също е фактор за това дали той ще бъде забелязан от целевата аудитория.

Фактори, определящи видимостта на пътния знак:

  • Материал
  • Цвят
  • Размер
  • Степен на светлоотразяване
  • Метод и качество на монтажа

Материалът на табелата е най-важният фактор за издръжливост. Алуминият, например, е по-здрав и ще издържи много по-дълго от пластмасата. Ако табелата няма светлоотразително покритие, ще бъде трудно да се чете през нощта. Алуминиевият знак с покритие може да издържи на различни метеорологични условия, като дъжд, вятър или силна слънчева светлина, повече от десетилетие.

Начинът, по който всички пътни знаци са монтирани на открито, също ще играе роля за тяхната дълготрайност, тъй като те трябва да бъдат стабилни и трудни за премахване от вандали. Важно е знаците да бъдат обордени – така те са по-безопасни при сблъсък.

Цветовата схема е важна, ако става въпрос за пътен знак, защото трябва да отговаря на стандартите, определени от “Агенция пътна инфраструктура”. Размерът на буквите също трябва да отговаря на разпоредбите, така че съобщението да е видимо за водача отдалеч. Проучванията показват, че използването на главни и малки букви прави знаците по-лесни за четене от разстояние за повечето хора, отколкото ако са изписани само с главни букви.

Вниманието към детайла прави разликата във всяко направление. Въпреки че разстоянието е фактор за видимостта, надписът трябва да бъде ясно написан, за да се отличава и разпознава от възможно най-голяма дистанция. Размерът на буквите трябва да бъде съобразен с времето за реакция, с което шофьорите разполагат. В крайна сметка целта е съобщението да бъде предадено и да се запази безопасността и сигурността на всички участници в движението.

Знаците трябва да се съобразят с околната среда

Знакът е по-вероятно да привлече внимание, ако е поставен на място, където се очаква – над вход, порта или на стълб отстрани на пътното платно. Независимо дали  една табела предава небрежен или елегантен образ, той трябва да е изчистен, за да може да бъде разбран от разстояние.

Въпреки че някои хора може да не намират бялото за особено вълнуващо, то обикновено е най-подходящия фон, тъй като е неутрален и същевременно контрастира с всеки тъмен цвят. Черните букви могат да бъдат трудни за четене на бял фон, ако буквите са твърде близо една до друга. Обикновено е най-лесно да се чете, когато буквите са на достатъчно разстояние. Някои контрастни цветове обикновено не изглеждат добре заедно, като червено върху зелено, например. Червеното изглежда най-ефективно върху бялото и често е най-привличащия вниманието цвят, поради което се използва при най-важните знаци.

Заключение

Проектирането на качествени знаци се свежда както до качество на изработката и монтажа, така и до успешно предаденото съобщение. Защото ако един знак не се вижда или разпознава добре, той може по-скоро да навреди на пътната обстановка. Обръщайте внимание и спазвайте всички пътни знаци. Те са там за да направят пътуването спокойно и сигурно. Ако забележите похабени или липсващи знаци и табели, сигнализирайте в местната община.