Home Съвети Как да използвате правилно пистолет за боядисване

Как да използвате правилно пистолет за боядисване

447
пистолет за боядисване на кола

Използването на пистолет за боядисване, е чудесен начин да свършите своята работа, но е важно да следвате правилните процедури, за да не се окажете в бъркотия. В тази статия ще разгледаме някои от често срещаните грешки, които хората правят, когато използват пистолет за боядисване. Ще научите основите за това как да се подготвите за проект, как да настроите пръскачката и как да избегнете загубата на боя.

Подготовка за проект за боядисване

Независимо дали сте бояджия тип „направи си сам“ или професионалист, има няколко неща, които трябва и не трябва да правите, когато се подготвяте. Отделянето на време за подготовка на пространството, което ще боядисвате, е жизненоважна част от осигуряването на възможно най-добрите резултати.

Когато се подготвяте за проект, ще трябва да премахнете всички приспособления. Освен това ще трябва да покриете всичко, което не искате да бъде боядисано – с тиксо. Това включва прозорци, врати, плочи и други, включително и елекстрическите ключове.

Допълнително – ще трябва да се уверите, че зоната, която боядисвате, е максимално суха. Вероятно ще искате да носите защитно оборудване. Това включва предпазна шапка, маска и ръкавици.

Също така е добра идея да тествате модела вашия пистолет за пръскане, върху кутия с боя. Започнете, като напръскате малка част. Това ще ви помогне да коригирате техниката си.

Тестване на консистенцията на боята

Независимо дали боядисвате нов дом или ремонтирате стария си дом, ще искате да тествате консистенцията на боята, която използвате. Това не само ще ви помогне да получите възможно най-доброто покритие, но и ще ви спести пари в дългосрочен план.

Има няколко начина да тествате боята по ваш избор, но ако имате късмета да имате пистолет за боя, това трябва да е първото ви хрумване. За повечето проекти кофа боя, би трябва да е повече от достатъчна. Можете също да тествате боята върху парче картон.

Ако рисувате с боя на маслена основа, трябва първо да смесите боята с вода. Това ще ви позволи да получите по-гладко и дълготрайно покритие.

Настройка на налягането на пръскане

Избирането на правилното налягане на пръскане, би могло да доведе до огромна разлика в качеството на вашия завършен проект. Неправилното налягане на пръскане може да доведе до неравномерно покритие, ивици и прекомерно пръскане.

Пръскането с правилното налягане, от своя страна, може да доведе до гладко, равномерно покритие, което спестява време и пари. В допълнение към осигуряването на гладкото покритие, безвъздушните пръскачки предлагат подобрен контрол и възможност за използване на множество пистолети за извършване на големи бояджийски проекти.

Пръскачката може да се достави с регулатор на налягането, за да го настроите правилно. В допълнение, налягането на въздуха може да варира в зависимост от пистолета и материала. Добро правило е да настроите налягането на вашия пистолет за пръскане на ниско ниво.

Избягване на вдишване на спрей

Използването на пистолет за боядисване, може да звучи забавно, но също така може да ви накара да вдишате изпарения от боя, а това може да бъде опасно. Има редица начини да предпазите носа си от боята и да предотвратите попадането й в очите. Има и стъпки, които можете да предприемете, за да осигурите безопасността си, като например носене на маска или ръкавици.

Най-очевидният начин за контролиране на свръхразпръскването е използването на правилното въздушно налягане. Използването на твърде силен натиск, може да доведе до твърде бързо разнасяне на боята, което води до образуване на бучки. За най-добри резултати започнете с най-ниското налягане и коригирайте оттам.

Безопасно изхвърляне на боя и материали

Правилното изхвърляне на боята и почистващите материали, е важен начин за защита на околната среда и вашето здраве. Активните съставки в боята, са токсични и запалими, а неправилното изхвърляне може да доведе до замърсяване на водните източници и други природни ресурси.

Остатъчните продукти се съхраняват в контейнер, който е сух, хладен и недостъпен за деца. Ако боята или почистващите материали за боя са изсъхнали, те могат да бъдат изхвърлени в обикновена кофа за боклук. Ако все още са мокри, трябва да се изхвърлят като опасен отпадък. Винаги трябва да носите ръкавици за еднократна употреба.