Как да изберем правилните джанти за автомобила?

10
правилните джанти за колата

Джантите са изключително важни за безопасното движение по пътищата. Ето защо е от съществено значение да бъдат подбрани правилно. Има няколко неща, които трябва да се съобразяват при техния избор, като най-основно става дума за размера, експлоатационните характеристики и качеството.

Няма как да пропуснем и факта, че джантите оказват много голямо влияние върху външния вид на колата. Ето защо, освен за сигурността и безопасността, те играят роля и за нейния дизайн.

Какъв размер е подходящ за вашата кола?

В зависимост от модела на колата, производителите задават определен размер за гумите и джантите. В малки граници обаче те биха могли да варират. В случай че изберете с една идея по-големи, това ще „повдигне” колата и ще я направи по-стабилна. Разходът на гориво обаче ще се увеличи.

Същото важи и ако се спрете на по-тежки джанти от препоръчителните. Тогава колата по-трудно задвижва колелата и съответно разходът на гориво става по-голям, тъй като и усилието е по-голямо. Затова и съветът е да се придържате към заводските размери и варирането да е в наистина малки граници.

Друго, което трябва да се има предвид, когато говорим за размер, е че по-големите джанти правят шофирането по-твърдо, намаляват ускорението на колата и създават по-стабилно сцепление с пътната настилка.

Как да разпознаете качествените джанти?

На пазара няма регулация, която да оказва контрол върху качеството на джантите. Това може да създаде известна трудност, тъй като ако не сте специалист, е възможно да се подведете по външния вид и характеристиките.

Но има производители, които включват джанти към оригиналното оборудване, а това е най-сигурният вариант и гарант за качество. Разбира се, масово се купуват и джанти втора употреба, които също биха могли да свършат чудесна работа, ако се подберат правилно. Добре е обаче да се посъветвате със специалист преди закупуването.

И не забравяйте, че цената невинаги е гаранция за качество. Често има случаи, в които по-евтиното ще свърши по-добра работа.

Алуминиеви (лети) или стоманени са по-добър вариант?

В последно време повече се предпочитат летите джанти, тъй като те са с по-добър дизайн и са по-леки. Така те, от една страна, спомагат за по-атрактивната визия на колата, а от друга не натоварват толкова окачването. Трябва обаче да имате предвид, че това е по-скъпият вариант.

Стоманените джанти, освен че са по-евтини, имат и други предимства. Те са по-устойчиви при удар, по-трудно се усукват и благодарение това, че са по-тежки, осигуряват по-нисък център на тежестта на колата. По-лесно корозират обаче и причиняват по-бързо износване на лагерите и ходовата част.

Който и от двата вида да изберете – налице са предимства и недостатъци. Преди избора се убедете кое е по-важно за вас, като съобразите кои са плюсовете и минусите и на едните, и на другите.

Има и друг вариант, който се счита за много удобен – заедно със смяната на гумите преди началото на летния и съответно зимния сезон да се сменят и джантите. Летите джанти са по-подходящи за топлите месеци, а стоманените – за студените. Ако все пак решите и през зимата да бъдете с алуминиеви джанти, трябва да знаете, че има един подвид, който не се препоръчва при зимни условия. Това са хромираните и високо полираните варианти. Те имат тънък защитен слой, който няма да издържи на снега, леда и ниските температури. Ако искате колата ви да е с такива, оставете ги за лятото.

Ковани джанти – най-новото попълнение на пазара

В последно време на пазара се появи и трети вариант – ковани джанти. Също като алуминиевите и те се правят от леки материали, но разликата е в техниката, която се използва при производството им. Става дума за горещо пресоване при високи налягане и температура. Предимство е, че при удар този тип джанти се деформират, но не се чупят, а деформацията подлежи на ремонт. В момента кованите джанти са най-скъпи, тъй като съчетават положителните характеристики на другите два вида – здравина и естетичен дизайн.

Правилно монтиране

Освен правилните джанти, много важно е правилното монтиране, като се използват подходящите болтове и гайки. Тези наглед дребни елементи не бива да се пренебрегват, за да може джантата да е закрепена стабилно за гумата. Трябва да се осигури точният брой болтове, които да отговарят на спецификите на колата, за да може монтажът да е адекватен.

Съчетанието между подходящи гуми, подходящи джанти и правилен монтаж прави шофирането по-безопасно, колата – по-стабилна на пътя, а дизайнът ѝ: по-ефектен и привлекателен.

За да се случи това, не трябва да се пренебрегва нито един детайл и всичко трябва да е изпипано до последния болт и гайка. И да не забравяме, че е необходима и поддръжка. Без правилна и навременна поддръжка, дори и най-качествените и подходящи джанти няма да имат дълъг експлоатационен път. Затова е добре състоянието им да се проверява периодично, при нужда да се прави ремонт и когато се види, че имат нужда от смяна – това да не се отлага, тъй като безопасността на пътя е най-важна.