Как да изберем джанти за колата

294
избор на джанти

Идва момент, в който много шофьори започват да мислят сериозно за персонализиране на автомобила си. Ако визуалните промени зависят от настоящите капризи или тенденции в областта, техническите характеристики на избраните решения трябва да отговарят както на законовите норми, така и на техническите спецификации на автомобила.

Стандартните джанти са сред първите елементи, които трябва да бъдат елиминирани при операция за индивидуализиране на дизайна на автомобил или дори в амбициозен тунинг проект. Избрани без оглед на основните изисквания или без размерите им да отговарят на изискванията за вашия конкретен автомобил, тези козметични елементи от екстериора на колата могат да донесат повече проблеми, отколкото удовлетворение. Преди да се насочите към най-близкия магазин за автоаксесоари, прочетете нашите съвети за избора на перфектните джанти за своята кола.

Кои са основните характеристики на джантите

Когато започнете да търсите нов комплект джанти за вашия автомобил, дизайнът не трябва да е основен приоритет. Разбира се, последното нещо, което искате, е да изберете джанти, които ще ви „бодат очите“ всеки път, когато си погледнете колата. Затова преди да изберете, не забравяйте да вземете предвид всички необходими характеристики. За да направите това, ще трябва да дешифрирате кода за всеки тип джанта.

Диаметър на джантата: измерва се в инчове или „цол“. Тази характеристика е посочена в техническата спецификация на автомобила и е изписана от външната страна на джантата във форма 6J X 16. В този случай 16 ще бъде диаметърът на джантата. Тъй като това се отразява на просвета на превозното средство, смяната на джанти с по-голям диаметър изисква коригиране на вида на гумите.

Вътрешен отвор на джантата: Диаметърът на вътрешния отвор между болтовете, който е различен при различните марки и модели автомобили. В някои случаи е възможно да се коригира с втулки за джанти.

Профил на джантата: идентифицира се под формата на буква, този параметър е тясно свързан с фигурата, показваща вътрешната ширина на джантата. Като цяло е по-вероятно да се нуждаете от J-профилни джанти, но бихте могли да използвате и някои с други профили, като JJ, JK, K, B, P, D или K.

Броят на болтовете/шпилките и разстоянието между тях: естествено е, че няма да можете да монтирате джанти с различен брой болтове, така че прочетете последната част от кода, написана върху тях. Тук ще намерите нещо подобно – 4 X 108, което ще показва, че закрепването се извършва с четири болта и че разстоянието между тях е 108 милиметра. Понякога се налага заедно с джантите да си купите и нов комплект болтове за джанти – може да попитате дали това е необходимо за вашия конкретен случай в магазина.

Коефициент на баланс: наричан още офсет, този параметър е това, което е най-лесно да се сбърка от ентусиастите при избор на нов комплект джанти. Той показва допустимото отклонение за разстоянието, на което джантата може да стърчи извън рамките на автомобила. Неспазването на стойността, посочена след ET, може да доведе до вибрации на волана при шофиране, както и проблеми със спирачната система и окачването.

Как да изберем джанти според вида им

Бюджетът е този, който ще диктува покупката на новите ви джанти, но не можете да оставите предпочитанията си настрана. Струва ли си да извадите повече пари от джоба си за чифт алуминиеви джанти или можете да се придържате към класическото решение със стоманени джанти?

И двете решения имат както предимства, така и недостатъци, а начинът, по който използвате автомобила, решително ще раздели кой продукт заслужава да достигне до виртуалната пазарска количка.

Лети джанти (алуминиеви джанти)

Свързват се най-вече с добрата визия и бързите скорости, и предпочитани от любителите на предимно спортното шофиране, тези джанти са резултат от комбинация от материали. Най-често срещаната сплав е между магнезий и алуминий. Топлинната обработка, на която се подлагат непосредствено след отливането, им дава повишена здравина, като се има предвид, че теглото им е до 50% по-ниско, отколкото при конвенционалните джанти.

Така водачът може да се наслади на по-пъргаво поведение на автомобила, по-голямо сцепление и по-ефективно спиране. Освен това ръждата не е в списъка на нещата, за които шофьорът на автомобил с лети джанти трябва да се тревожи. Всичко това обаче идва на подходяща цена и с ниска устойчивост към механични удари.

Стоманени джанти

По-малко атрактивните стоманени джанти са най-разпространени и ще останат с нас за дълго време. Това е така, защото ниската им цена и много добрата устойчивост на дупки и драскотини ги правят предпочитани за страна с пътища като тези в България. Дори и да надраскате желязната джанта в бордюра, ще можете бързо да я върнете в първоначалното и състояние, поради факта, че не претърпява дълбоки повреди.

За съжаление, железните джанти са уязвими на ръжда, особено ако не можете да паркирате колата си в гараж. Дисбалансът на този тип джанти е много често срещан, но процесът е обратим с минимални усилия, поради добрата устойчивост на пукнатини. Ето защо много шофьори избират да закупят втори комплект железни джанти, които могат да оборудват със зимни гуми.

Защо все още трябва да помислите

Ако решите да закупите нов комплект джанти директно от представителството за вашата марка автомобил, ще получите много по-голяма сигурност, че всичко ще е наред. Офертите на пазара на джанти втора употреба са толкова много, че вероятно ще можете да намерите този чифт джанти, който най-добре подхожда на вашия автомобил.

Сред характеристиките, които трябва да вземете предвид основните критерии при покупката, са марката на автомобила, неговият модел и годината на производство. Ако ще използвате автомобила в комбиниран, градско-извънградски режим, ще трябва да вземете предвид и някои разходи за ремонт на драскотини или деформации. Освен това може да стигнете до заключението, че имате нужда от втори комплект стоманени джанти, за каране по черни пътища или по умерени офроуд маршрути.

Как да миете и поддържате джантите

Както са важни за получаването на по-индивидуализиран вид на автомобила, така джантите са изложени външните условия, на удари и замърсяване. Най-ефективното измиване на джантите става само след свалянето им от автомобила, но това изискване не е задължително. Използването на корозивни вещества или абразивни материали, както и твърди четки, е строго забранено. Също така джантите не трябва да се почистват веднага след продължително екстремно шофиране, тъй като тяхната висока температура може да доведе до неправилна реакция на материала към почистващите препарати, което може да доведе до трайни петна. Най-добре е да използвате специални почистващи препарати и мека гъба, заедно с маркуч за високо налягане.