5-те най-чести симптома на проблем в скоростната кутия

10
Проблем в скоростната кутия

Рано или късно скоростната кутия може да започне да създава проблеми на водачите и често признаците на неизправност се разпознават сравнително навреме. Както при всяка друга част на вашия автомобил, колкото по-рано забележите проблема, толкова по-бързо можете да го отстраните. Не забравяйте, че много често компонентите на автомобила са взаимосвързани. Следователно лошото състояние на дадена част може да повлияе на ефективността на други системи под капака. Трябва да знаете как да интерпретирате сигналите, които колата ви дава, когато нещо не работи правилно. По-долу са изброени 5 симптома за проблем в скоростната кутия.

Проблеми при смяна на скоростите

Това е най-забележимият сигнал, тъй като ще се натъкнете на него всеки път, когато искате да смените предавките. Ще забележите, че простото минаване в долна/горна позиция сега ви причинява големи главоболия.

В други случаи лостът може автоматично да изскочи от предавка, което е доста неприятно, когато сте в трафик. В най-лошия сценарий скоростната кутия може да откаже и в този случай всичко, което трябва да направите, е да се обадите на сервиза.

Странни звуци при смяна на предавките

Опитен шофьор веднага забелязва всякакви странни звуци, които не трябва да се чуват нормално. А в случай на дефектна скоростна кутия, тя може да издава някои неестествени шумове при преминаване на по-висока или по-ниска предавка. Звуците могат да варират от силни звуци до резки.

Освен това, ако чуете много силен шум, когато лостът е в неутрално положение, все още може да имате подозрение, че нещо се случва с трансмисията на автомобила.

Външният вид на трансмисионното масло не е добър

При оптимални условия трансмисионното масло трябва да има светъл нюанс на ярко червено. Миризмата също трябва да е леко сладка. симптоми за проблем в скоростите

Ако забележите, че трансмисионното масло е станало тъмно, дори непрозрачно, трябва да си зададете няколко въпроса за състоянието на скоростната кутия. Препоръчително е да шофирате до сервиз за информирано потвърждение и ако опасенията ви се потвърдят, не бързайте да купувате първата намерена скоростна кутия втора употреба. Винаги е важно да намерите най-добрата резервна част за вашия автомобил .

Нещо мирише „на изгоряло“

Когато компонентите на трансмисията се прегреят поради прекомерно триене, веднага ще забележите специфична миризма. Фактът, че нещо мирише на „изгоряло“, може да се дължи и на трансмисионното масло. Проверете го незабавно и ако откриете нещо подобно на симптома, коментиран в точка 3, значи има проблем.

Теч на трансмисионно масло

Ако трансмисионното масло изтече под колата, това означава, че нещо не е наред. Тази причина не е 100% поради проблем с скоростната кутия. Може да е единичен случай, така че следете информацията и проверявайте редовно за допълнителни течове. Ако проблемът продължава, шофирайте до сервизен център.

За щастие на вашия автомобил, скоростната кутия дава достатъчно сигнали, за да ви уведоми предварително, че не работи както трябва. Затова винаги бъдете в течение и бързо намирайте отговор за всякакви подозрителни шумове и действия, които забележите за вашия автомобил.