За какво да внимаваме при избор на кола втора ръка?

61
какво да гледам при покупка на употребявана кола

В тази статия ще ви покажем как да извършите пътния тест и да проверите употребяваната кола, която искате да закупите, в 10 стъпки и по възможно най-професионалния начин.

  1. Проверете спирачките

ГЛЕДАЙТЕ дали предупредителната лампа за спирачките светва веднага след потегляне и изгасва малко след това. Това показва, че системата не работи правилно (ако колата е оборудвана с ABS и ESP).

СЛУШАЙТЕ, за да проверите за много силен писък при спиране; това е ясен индикатор, че спирачните накладки трябва да бъдат сменени. При нужда е добре да имате доверено място онлайн за нови авточасти, които може да разгледате тук: https://shopauto.bg/

  1. Проверете предаването

СЛУШАЙТЕ за силен, жив звук при ускоряване или завиване. Този звук показва, че трансмисията не е в оптимално състояние.

ПРОВЕРЕТЕ постепенното отпускане на съединителя на трета или четвърта, докато натискате педала на газта. Ако колата спира твърде дълго, вероятно има проблем с трансмисията.

ОПИТАЙТЕ бавно да отпуснете съединителя, без да натискате газта. Ако двигателят спре внезапно или ако спре плавно, съединителят може да се повреди.

  1. Проверете двигателя

МИРИШЕ на масло. Ако има мирис на бензин или изглежда тъмно, време е да го смените. Маслото също трябва да се долива, когато достигне нивото, посочено от прореза на пръчката.

СЛУШАЙТЕ, странни шумове като щракане или писък обикновено показват проблеми с разпространението; или удари, които биха могли да показват проблем с лагера.

ПОГЛЕДНЕТЕ дали предупредителната лампа за масло свети или дали температурата е достигнала предупредителния праг. Ако е така, не запалвайте употребяваната кола.

  1. Проверете батерията

ТЕСТВАЙТЕ стартера чрез тези стъпки:

  • Стартирайте стартера, като стартирате запалването за 2 секунди.
  • Прочетете волтметъра.
  1. Отчитане на километража

НАБЛЮДАВАЙТЕ износването на автомобила като сравнявате възрастта с изминатите километри.

ТЕСТВАЙТЕ педала на спирачката, за да се уверите, че не е износен. Ако каросерията е повредена повече от очакваното или ако гумите изглеждат много стари, показанията на километража може да не са верни.

ПОИСКАЙТЕ да ви бъде показана книжката от производителя и проверете за подправяне. Ако колата е изминала по-малко от 10 000 километра и не сте сигурни за причината, консултирайте се с опитен механик.

  1. Тест на волана

СЛУШАЙТЕ добре, за да проверите за скърцане при въртене на волана на употребяваната кола. Те могат да показват, че нивото на течността на волана е твърде ниско.

ВОЛАН, ако въртенето на волана е изморително. Сервоусилвателят на волана може да не функционира правилно поради ниско ниво на кормилната течност, някои течове или повреда.

УСЕТЕТЕ дали воланът вибрира силно при работещ на празен ход двигател. Ако е така, задвижващият ремък е повреден, разхлабен или се нуждае от смяна.

  1. Проверка на окачването

ПРОВЕРКА, ако превозното средство се подхлъзва или скърца при завиване, или ако се клати и трепери може да им проблем.

  1. Тест на гуми

ПРОВЕРЕТЕ степента на износване на гумата. Неравномерното износване между различните колела може да показва подравняване или проблем с окачването.

УВЕРЕТЕ СЕ, че по гумите няма забити пирони или камъни и проверете за пукнатини, повреди, драскотини, дупки или мехурчета.

ПОПИТАЙТЕ дали гумите са били подложени на годишни проверки през последните пет години. Можете да намерите датата на производство в последните четири цифри на номера „DOT“, наличен на страничната стена на всяка гума.

Всичко това и още би ви помогнало да си спестите доста разходи след вземането на кола втора ръка. Не се колебайте да намерите добри авточасти за вашите бъдещи ремонти и доверен сервиз.