Фарове за мъгла – какви?

181
откъде да купя допълнителни фарове за мъгла

Всеки знае колко е трудно да се шофира, когато навън видимостта е намалена. Това изисква постоянно да сме с повишено внимание и пълна концентрация, което изключително много изморява и изтощава, особено, ако шофирането е продължително.

Също така, не е тайна, че лошите метеорологични условия често пъти стават причина за пътнотранспортни произшествия и затова е добре да сте добре оборудвани, за да избегнете евентуални лоши последствия. Всички знаем, че качествените гуми са от основно значение за безопасността при шофиране, но видимостта е не по-малко важна, когато сме на пътя.

Затова сега ще поговорим за

фаровете за мъгла и как да изберем подходящите такива за нашия автомобил

Фаровете за мъгла са едно добро решение при намалена видимост на пътя, но нека видим какви точно да изберем и от какви съображения да се водим при избора.

По отношение на светлината – жълтеникава или бяла, според специалистите първият вариант е за предпочитане (жълтееща), тъй като жълтата светлина е с по-голяма дължина на вълната.

Съвместимостта на фаровете с подходящите за тях крушки също е от важно значение. На пазара най-често се предлагат фарове за мъгла с крушки H3. Те са лесни за закрепване и най-често работят на 12V захранване и 55W мощност.

Според различните производители и марки има различни видове светене във видимия спектър на светлината. По-качествените и скъпи халогени, ще ви осигурят с до 20% по-силна светлина и от 30 до 50 метра по-голяма видимост през нощта. Така вашите качествени фарове за мъгла могат да спасят вас и останалите участници в движението от инцидент и дори сблъсък на пътя.

Халогенна или LED крушка за фаровете за мъгла да изберем. Тук може да чуете много различни версии, но истината е че нормалните халогенни крушки са много по-ефективни при метеорологични условия като мъгла и преваляване на дъжд и обилен сняг. Точно по тази причина фаровете за мъгла са известни и като халогенки или халогенни фарове.

С идването на новите технологии, много авто ентусиасти правят различни подобрения по колите си и се опитват да заменят стандартните крушки H3 за фаровете за мъгла с по-новите ЛЕД H11. Но да си признаем, се оказва че тази светлина не е толкова ефективна при мъгла и намалена видимост. Като стандарт си остават халогенните крушки с нажежаема жичка, които остават неизменно най-подходящи за мъгла и лоша видимост.

Кога да се използват светлините за мъгла?

Тук ще цитираме директно закона за движение по пътищата, който гласи:

„Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
(2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра.“

Пластмасово или стъклено дифузерно стъкло да изберем?

На пазара се предлагат и двата вида, но ако трябва да вземем под внимание мнението на експертите, то стъклото има по-висока проводимост на светлината и затова е за предпочитане. Разбира се, по отношение на здравината стъклото не може да се мери с пластмасата, така че все пак трябва да отчетем това в плюс на пластмасовите дифузерни стъкла. Какъвто и да изберете обаче, внимавайте да е плътен и основата му да е достатъчно дебела.

Същото се отнася и до корпусът на фаровете, за които също е препоръчително да са колкото се може по-дебели, за повече издръжливост и същевременно по-лесен ремонт при евентуална нужда от разглобяване.

Също така, когато избираме фарове за мъгла, следва да обърнем внимание и на закрепващите елементи. Колкото по-стегнати са фаровете, толкова по-устойчиви са те.

Бърз съвет: При смяна на крушките във халогените не докосвайте стъклената колба с ръце. Ако го направите ще намалите дълготрайността й драстично или няма да свети по стандарт на производителя.

Разбира се, при избора на фарове за мъгла трябва също да се отчете и специфичните условия, в които ще се управлява автомобилът. Дали ще шофирате предимно в светлата част на деня или в тъмната, например, е от съществено значение.